Újvidéken megemlékeztek a magyar államalapításról | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Újvidéken megemlékeztek a magyar államalapításról

Ma augusztus 20-a van, a magyar államalapítás ünnepe, Szent István királyra emlékezünk. Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében emlékeztek meg az államalapítóról.

Ünnepi beszédet Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az ökumenikus kenyérszentelést ünnepi műsor követte.

Immár második alkalommal ünnepelték közösen Szent István király szentté avatásának évfordulóját a tartományi kormány és a nemzeti tanács képviselői az újvidéki M Stúdióban. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke alkalmi beszédében kiemelte, büszke arra, hogy a két nemzetnek sikerült túllépnie a történelmi viszontagságokon.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Itt pontot teszek a múltra, és a jövőről fogok beszélni. Az egységről, az értékekről amelyek összekötnek bennünket. A testvériség és egység ötletéről. Hölgyeim és uraim engedjék meg, hogy külön aláhúzzam, hogy Vajdaság a legjobb bizonyíték arra, hogy a mi közös valóságunk pont ilyen. Az ünnep amelyet ma ülünk, az a politika felett áll. Főként a napi politika felett. Mély meggyőződésem, hogy egy kis árnyékot sem vetek az ünnepre, ha kihangsúlyozom, hogy döntő szerepe volt ebben két olyan politikai szervezetnek amely Vajdaságban tevékenykedik, illetve Szerbiában. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt.”

A történeti tapasztalat újragondolható és a birtokba vett múlt harcai külső közösséggé és belső egyéni békévé szelídülhetnek - emelte ki Hajnal Jenő ünnepi beszédében. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke a népek megbékélése kapcsán József Attila szavait idézte.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Hogy most itt vagyunk, hogy most együtt vagyunk, és hogy most ennyien vagyunk, az éppen annak köszönhető, hogy számunkra a jövő irányait az a múlthoz és jelenhez is kapcsolódó dimenzió határozza meg, amelyet József Attila a jelen feladataként két tömör verssorban így fogalmazott meg: s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új búzából készült kenyeret. Az est alkalmi műsorral zárult.

Forrás: Pannon RTV