Törökkanizsa értékeit térképezik fel | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Törökkanizsa értékeit térképezik fel

Ma kezdődik a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete negyedik Kárpát-medencei riporttábora

Erdélyi, magyarországi és vajdasági újságírók is érkeznek a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete IV. Kárpát-medencei riporttáborába, amelynek keretében ezúttal Törökkanizsa és a községhez tartozó kistelepülések múltjának és jelenének meghatározó momentumait térképezik fel a résztvevők, ilyen módon igyekezve szélesebb körben is népszerűsíteni, illetve az utókornak is megőrizni azokat az értékeket, amelyek fontos szerepet töltenek be az ott élők mindennapjaiban.

– A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete az elmúlt évek során három alkalommal szervezett riporttábort a szórványmagyarság körében. Az elsőben Erzsébetlakot és környékét, a másodikban Versecet és környékét, a harmadikban pedig Maradékot és környékét dolgozták fel azok az erdélyi, kárpátaljai, magyarországi és vajdasági kollégák, akik úgy döntöttek, szívesen eltöltenének néhány napot ezeken a helyszíneken, illetve szívesen hozzájárulnának az általunk megfogalmazott célkitűzések minél eredményesebb megvalósulásához – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke, aki elmondta, a különleges pillanatok és a maradandó élmények sora mellett az eddigi riporttáboroknak kézzelfogható eredményei is lettek, ugyanis mindhárom esetben megjelentettek egy-egy olyan kötetet, amelyek a helyszíneken készült írásokat tartalmazzák.

– A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete negyedik riporttáborát is Kárpát-medencei szintűre terveztük, aminek jegyében a vajdasági írott és elektronikus sajtó képviselői mellett meghívtuk az erdélyi és a magyarországi kollégákat is, akik nagy örömünkre ezúttal is lelkesen tesznek eleget a felkérésünknek. Azért döntöttünk úgy, hogy ezúttal éppen a Törökkanizsa községhez tartozó településeken élő magyarságot keressük fel, mert úgy gondoltuk, hogy egyrészt nagyon sok olyan helyi értékkel rendelkeznek, amelyeket érdemes lenne szélesebb körben is népszerűsíteni, másrészt az ott élő magyarságnak az elmúlt években tapasztalt megerősödése olyannyira példaértékűnek tekinthető, hogy rendkívül fontos lenne azt nemcsak Vajdaságban, hanem a Kárpát-medence egyéb szegleteiben is megismertetni a nyilvánossággal. Minderre a riporttábor kiváló lehetőséget kínál, hiszen már hagyománynak számít, hogy az ott született interjúk, riportok, jegyzetek és egyéb műfajú alkotások azokban a sajtótermékekben is megjelennek, amelyeknél a résztvevők dolgoznak, később pedig gyűjteményes kötet formájában is napvilágot látnak – magyarázta Máriás Endre, hozzátéve, így jelentette meg a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a Délvidék felfedezése című sorozata keretében – amely egyébként a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Szép vajdasági magyar könyv pályázatán tavaly sorozat kategóriában különdíjat érdemelt ki – 2014-ben a Szigetlét, 2016-ban az Érdsomlyói hídfő, 2018-ban pedig a Maradék maradéka című kötetét, az idei riporttáborban születő alkotásokból készülő kötet pedig várhatóan 2020-ban lát majd napvilágot.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete IV. Kárpát-medencei riporttábora nemzeti jelentőségű vajdasági magyar rendezvény, amely a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Törökkanizsa község önkormányzata, a Törökkanizsáért Egyesület és a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület támogatásával valósul meg.

Forrás: Magyar Szó, 2019. július 25. 9.