Szerb nyelven tanulni – lemaradás nélkül | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Szerb nyelven tanulni – lemaradás nélkül

Csaknem nyolcvan középiskolás vesz részt az MNT szerb nyelvi kurzusán.

Utolsó, harmadik hetébe lépett a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató kurzusa, melynek folyamán az érdeklődő leendő egyetemi hallgatóknak, ezúttal a középiskola harmadik osztályát befejezett diákoknak tartanak órákat. A program a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően valósulhatott meg, a háromhetes képzésben 78 diák vesz részt. Az első két hét alatt Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Topolyán, Óbecsén és Temerinben hallgatták az órákat a tanulók, az utolsó heti képzésnek azonban, mint ahogyan korábban, most is az újvidéki Európa Kollégium és a József Attila Általános Iskola termei adnak otthont. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke közölte, a cél az, hogy a diákokat az intenzív nyelvtanulás folyamán néhány napra olyan közegbe „helyezzék”, melyben valóban a szerb nyelv dominál. Éppen ezért az újvidéki tanulás nem csupán órákból áll. Számos foglalkozást, műhelymunkát, kirándulást terveznek erre a hétre. Még negyven tanórát is le kell hallgatniuk, délelőttönként és délutánonként is négy-négy órán gyakorolják a szerbet.

 Mint Jerasz Anikó elmondta, az MNT nem szeretné, ha a többségi nyelv ismeretének hiánya gátolna meg valakit abban, hogy itthon maradjon a középiskola után, s hogy valamelyik hazai felsőoktatási intézményben folytassa a tanulmányait. A cél az, hogy a szerb nyelvet nem kellőképpen ismerők számára is lehetővé tegyék a felzárkózást, azt, hogy bátran vágjanak bele itthon az egyetemi vagy főiskolai tanulmányokba. Pénteken szintfelmérőt írnak a diákok, ahogyan a képzés elején is, majd oklevelet szereznek a teszt sikeres kitöltését követően. Jerasz szerint senkinek sincs oka aggodalomra, aki csak részt vett ebben az aktív nyelvtanulásban, biztosan javítani tudott a szerbnyelv-ismeretén.

Ezúttal is a niši Business Academy oktatási intézmény bevonásával zajlik a felzárkóztató képzés. Dragana Lilić igazgató az indulók újvidéki köszöntésekor arra helyzete a hangsúlyt, hogy a képzésnek voltaképpen meg kell teremtenie az egyenlő esélyeket a szerb nyelvű karokon induló kisebbségiek és a többségi nemzet tagjai között. Mint mondta, az MNT és a Business Academy között kiváló együttműködés alakult ki az elmúlt években, az idén immár az ötödik generáció indult el felzárkóztató képzésre.

Hallai Kardos Csilla nagybecskereki tanár már negyedik alkalommal készíti fel a diákokat az MNT tanfolyamán, arról számolt be, hogy az eddigi tapasztalatok nagyon jók voltak, a tanulók értékes tudáshoz jutottak. A tanórák után a diákokkal el fog látogatni Péterváradra, a Duna-partra is – megmutatja nekik, amit látni szeretnének, a környezetben, a városban használva a nyelvet ugyanis még egyszerűbb, kézenfekvőbb, s nem utolsósorban szórakoztatóbb a tanulás. A konkrét szituációk azok, amelyek valamennyiünket igazán megtanítanak a nyelvekre, jelentette ki.

A média érdeklődésének eleget téve az újvidéki képzés elején néhány tanuló is megosztotta az eddigi tapasztalatait az újságírókkal. Girizd Anna moholi középiskolás elmondta, hogy a grafikus szak mellett döntött, az idén elvégezte a gyógyszerészeti középiskolát. Egy ideig azt hitte, elég jó a nyelvtudása, de rá kellett jönnie, hogy az igeidők helyes használatával és más nehezebb nyelvi akadályokkal még meggyűlik a baja, ezért döntött a tanfolyam elvégzése mellett. A szajáni Kovács Dominika az újvidéki Bölcsészettudományi Karra tervez felvételizni jövőre, igaz, hogy magyarul tanul majd, de vitathatatlan, hogy a városban, az egyetemen való boldogulását csakis segítheti, ha tökéletesíti a szerb nyelvtudását. Magyar faluból származik, ott nehéz elsajátítani a többségi nyelvet, vallotta. A moholi Mészáros Sámuel is Újvidéken tanulna tovább, informatika szakra iratkozik majd be, ha nem változnak időközben a tervek. A Magyar Nemzeti Tanács egyik előadásán hallott a felzárkóztató képzés lehetőségéről, mely jó alkalomnak tűnt arra, hogy gyarapítsa a nyelvismereti tudását az intenzív képzésen.

Forrás: Magyar Szó, 2019. július 16. 1. 8.