Világszínvonalú laparoszkópiás torony Zentán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Világszínvonalú laparoszkópiás torony Zentán

A magyar kormány 135 ezer eurós beruházással támogatta a zentai kórházat.

A Zentai Közkórházban tegnap Grezsa István magyar miniszteri biztos és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke hivatalosan is átadta rendeltetésének azt a laparoszkópiás műtéteknél használatos 4K laparoszkópiás tornyot, amelyet a magyar kormány finanszírozott. A műszer-kategória legjobbja egy hónapja érkezett meg a kórházba, és a sebészek azóta azzal operálnak.

Az ünnepélyes átadáson, amelyen mások mellett jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere is, Grezsa István magyar miniszteri biztos elmondta, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács és a Zentai Közkórház együttműködése révén gazdagodott az intézmény ezzel a világszínvonalú műszerrel.

– Dr. Farkas Emil főorvos úr érdeme is ez a laparoszkópiás torony, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a VMSZ-szel való együttműködés nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a Délvidék egyetlen magyar kórházába, Zentára kerülhessen ez a műszer, amely szimbolizálja azt is, hogy a betegség nem nemzetiségfüggő, hiszen itt magyarokat, szerbeket és minden nemzetiségű embert jól és sikeresen operálnak, és ráadásul most még a kórház nagy fejlesztés előtt áll. Reméljük, hogy ez a beruházás is segít abban, hogy újra vonzóvá tegyük az egészségügyben Zentát, hogy ehhez kapcsolódva a délvidéki embereket itthon tudjuk tartani a szülőföldön, ami a magyar kormány szándéka is, hiszen a 21. században eljött az idő, hogy határoktól függetlenül egy nemzeti közösségbe szervezzük önmagunkat. Örömmel nyújtom át Zenta kórházának, a zentai betegeknek és az egész Délvidéknek ezt a műszert, amely ilyen minőségben Magyarországon is nagyon kevés helyen található meg. Szándékosan szerettük volna a műszer-kategória legjobbját elhozni, hiszen ha a magyar állam itt megjelenik, akkor mindenképp olyan európai színvonalat szeretnénk bemutatni, amely felé Szerbia is közeledik. Ez nemcsak magyar ünnep, hanem mindenki ünnepe, aki a két ország jó kapcsolatában és a nemzetek történelmi megbékélésében érdekelt – fogalmazott Grezsa István.

Pásztor István köszönetét fejezte a magyar kormánynak és mindenkinek, aki részt vett ebben az erőfeszítésben, hangsúlyozva, az év végén vagy a jövő év elején megkezdődik a zentai kórház teljes körű felújítása is.

– Szeretnék köszönetet mondani dr. Farkas Emil úrnak az erőfeszítéseiért és azért a szakmai munkáért is, azért az emberi kiállásért, gondoskodásért, amely az elmúlt évtizedekben a zentai kórháznak különös tekintélyt biztosított, és azt kívánom, hogy jó egészségben végezze tovább áldásos munkáját. Ugyanakkor szeretném megköszönni Grezsa doktor úrnak is a bátorságot, a kitartást, mert hosszú időn át kerestük a lehetőségeit annak, hogy ez az eszköz ide kerüljön. Szeretném megköszönni mgr. Hajnal Jenő úrnak is az elmúlt hónapokban kifejtett tevékenységét, ugyanis a donáció Magyarországról pénzben érkezett ide, 135 ezer euró értékben, és ennek az adománynak a fejében kellett lebonyolítani a közbeszerzést. Az elmúlt napok úgy is felfoghatók, mint a zentai egészségügy fejlesztésének napjai, hiszen a közelmúltban a CT-berendezést adtuk át Gojković titkár úrral, annak folytatásaként élhető meg ez a mai nap, és arra készülünk, hogy az év végén vagy a jövő év elején elinduljon a zentai kórház teljes körű felújítása, nemcsak építészeti értelemben, hanem műszerezettség tekintetében is. Ez a mostani fejlesztés az összegét figyelembe véve is nagyon jelentős, de fontos az is, hogy új gyógyítási lehetőségrendszert biztosít. Megteremti a lehetőségét annak, hogy az egészségügyi dolgozók szakmailag fejlődjenek, és meggyőződésem, hogy egy ilyen műszeren való munka megtartó, itt tartó és idevonzó erővel is bír. Jobb helyre nem is kerülhetett volna a műszer, hiszen 1995-ben végezték itt el az első laparoszkópiás műtétet, mindössze nyolc évvel azután, hogy a világon először bárhol is megcsinálták – emelte ki Pásztor István.

Dr. Farkas Emil beszédében úgy értékelte, hogy az a gondoskodás, amit az anyaország nyújt, olyan, mint amit anya ad a gyermekének, majd elmondta, a zentai sebészet generációváltás előtt áll, hiszen öt fiatal szakorvost neveltek ki.

– Ezt a segítséget nagy tisztelettel és alázattal köszönjük. Jó helyre került a műszer, hiszen nálunk hagyománya van a laparoszkópiás sebészetnek, itt a sebészeknek megvan a tudásuk, és most már olyan eszköz is került a tulajdonunkba, amely a betegek javát szolgálja, és amellyel javul a betegek gyógyításának a minősége. Generációváltás van nálunk, öten vagyunk idősebb sebészek, és öt általános sebész szakorvost képeztünk ki, közülük négyen már be is fejezték a szakosítást, és nem mindennapi dolog, hogy két olyan szakorvos is hazajött, akik Magyarországon végezték el a tanulmányaikat. Fontos elmondani, hogy a jövő hónapban lesz 25 éve annak, hogy elvégeztük az első laparoszkópiás műtétet azután, hogy közadakozásból összeszedtük a pénzt az első gépre. 1994-ben gyárról gyárra jártam, és kértem a pénzt, 1995-ben megvettük a műszert, és azt mintegy 15 évig használtuk. 10 évvel ezelőtt kaptunk egy másikat állami támogatásból, és most jött el az újabb lehetőség a felújításra. Arra törekedtünk, hogy a legmodernebb műszert vegyük meg, és büszkén mondhatom, hogy ilyen egység, ami most itt van, tehát a torony és a hozzá kapcsolódó műszerek, tudomásom szerint nincs a környéken. A műszer egy hónappal ezelőtt érkezett meg, és amióta összeállítottuk, csak ezzel dolgozunk. Óriási különbség tapasztalható a régi és az új készülék között, ami elsősorban a betegek biztonságát szolgálja. A készség és a tudás eddig is megvolt ezekhez az összetett műtétekhez, már csak olyan eszköz kellett, ami most a legjobb a világon – magyarázta dr. Farkas Emil.

A főorvos úr kérdésünkre elmondta, hogy Zentán már majdnem minden műtétet laparoszkóppal végeznek, a sérv-, a vakbél-, az epehólyag-eltávolítást is, most pedig elkezdték a vastagbélműtéteket is. Az új műszerrel mindez magasabb színvonalon és nagyobb biztonsággal végezhető.

Forrás: Magyar Szó, 2019. május 25–26. 10.