9+1 Nemzetközi Művésztelep Bácskossuthfalván | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

9+1 Nemzetközi Művésztelep Bácskossuthfalván

Mintegy húsz képzőművész és fotós alkot a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelepen.

A hagyományos májusi találkozó az alapítók tábora, amely hat napon át tart. A művészek az itt készült alkotásaikkal gyarapítják Bácskossuthfalva gyűjteményét.


A 9+1 Művésztelep székházában és teraszain mintegy húsz alkotó készíti munkáit, akik Vajdaság egész területéről, Magyarországról és Törökországból is érkeztek. Különböző technikákkal és stílusban alkotnak a képzőművészek, a tábornak nincs megkötött témája.


Illésné Major Julianna, festő, Vonyarcvashegy, Magyarország: „Amik itt születnek, a természet témakörében születnek, főleg a virágok, bár én ritkán festek virágokat, de ez most egy ilyen időszak, talán a tavasz teszi, ebben lelem kedvem.”


Boros György, grafikusművész, Szabadka: „A képeim tükrözik, hogy én hova valósi vagyok, tehát vajdasági, a síkságról, síkvidékről, és ennek a vidéknek a jellegzetességeit próbálom megfesteni a magam módján.”


A 9+1 Művésztelep nagy hagyományokra tekint vissza, idén már negyvenegyedik alkalommal szervezték meg a kezdetekben még csak egynapos művészeti találkozót.


Ifj. Novák Mihály, alapító tag, 9+1 Művésztelep, Bácskossuthfalva: „Akkor ez még nem művésztelep volt, csak egy baráti társaság, mondhatnám, hogy csoport volt 9+1 csoport, akik minden évben május végén összegyűltek barátkozásra. Apám szervezte az összejöveteleket, meghívta festő barátait, és én, mint fotós kéznél voltam.”


Nyáron mestertábort, ősszel ifjúsági műhelyt is szerveznek. A táborok után az alkotók két munkájukat hagyják Bácskossuthfalván, így jelentős gyűjtemény alakult ki a faluban, amelyekből kiállításokat is szerveznek.


Forró Krisztián, vezető, 9+1 Nemzetközi Művésztelep, Bácskossuthfalva: „Több helyen tároljuk ezeket a képeket, a helyi közösségben, tájházunkban, illetve olyan civil szervezeteknek a székházában rakjuk ki, ahol bármikor megtekinthetik az emberek, és így láthatják, akárki idelátogat a faluba, tudhatják, hogy van és létezik nálunk egy 9+1 Nemzetközi Művésztelep, akik azon dolgoznak, hogy valamivel szebbé tegyük a falut.”


A 9+1 Nemzetközi Művésztelep munkáját a magyar kormány, az MNT, Topolya önkormányzata, a bácskossuthfalvi helyi közösség támogatja. A művésztábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Forrás: Pannon RTV