Az óbecsei iskolákról az MNT ülésén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Az óbecsei iskolákról az MNT ülésén

Hajnal Jenő arra kéri a vajdasági magyarokat, hogy vegyenek részt a május 26-ai EP-választáson.

Hatodik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács pénteken elsősorban az oktatás területéhez kapcsolódó beterjesztéseket vitatott meg. Egyebek mellett Óbecse községi általános iskolai hálózatának a véleményezését fogadták el a tanács tagjai. Megerősítést nyert, hogy sikerült megőrizni a Petőfi Sándor Általános Iskolát, amelyet a helyi önkormányzat illetékesei korábban megszüntettek volna.

Az ülésen ezúttal a kevevári és az óbecsei községi iskolai hálózat javaslata szerepelt napirenden. Ezekkel kapcsolatban Jerasz Anikó (MÖ), a Végrehajtó Bizottság elnöke elmondta, hogy az említett helyi önkormányzatok iskolahálózatainak tekintetében ugyanazt az elvet képviselték, mint eddig is: sehol ne sérüljön a magyar nyelvű oktatás mértéke és minősége, illetve ahol eddig volt magyar nyelvű oktatás, ott a jövőben is legyen. Ezt a célkitűzést ennek a két helyi önkormányzatnak a tekintetében is sikerült elérni, jegyezte meg Jerasz Anikó.

Mint kiderült, Óbecsén hat általános iskola, továbbá egy alapfokú zeneiskola és egy, fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek számára létesített intézmény működik a jövőben is, ezek pedig a következő intézmények: a Petőfi Sándor Általános Iskola és annak kihelyezett tagozatai Dreán és Mileševón; a Sever Đurkić Általános Iskola; a Samu Mihály Általános Iskola és annak pecesori kihelyezett tagozata; a Zdravko Gložanski Általános Iskola és annak radičevići kihelyezett tagozata; a Svetozar Marković Általános Iskola; a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola; a Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola; a Bratstvo Általános- és Középiskola a különleges igényű gyermekek számára.

Óbecse sikertörténet, amelynek legfontosabb vonulata az, hogy több ezer ember fogott össze egy helyi probléma kezelésének az érdekében, mondta a folytatásban felszólaló dr. Zsoldos Ferenc (MM), hozzátéve, hogy ezzel nem vitatja el a politikum szerepét és érdemét a kérdés megoldásában. 

Az oktatás témájához kapcsolódóan Petkovics Márta (MÖ), az Oktatási Bizottság tagja az ülésen tartalmas beszámolót tartott a magyar nyelvű tankönyvekkel kapcsolatos helyzetről, mondván, hogy a magyar nyelvű tankönyvek írása és fordítása folyamatban van, a legjobb tudásuk szerint készítették elő a folyamatot. Mint kiderült, öt tankönyvkiadó által valósul meg a magyar nyelvű tankönyvek kiadását.

A tanács az ülésen határozott a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete eddigi elnökének tisztségéről való lemondásáról, illetve az új elnök kinevezéséről. Mgr. Hajnal Jenő (MÖ) elnök indoklása szerint Újhelyi Lukács magyarkanizsai lakos, okleveles közgazdász május 7-én nyújtotta be írásos lemondását. Újhelyi Lukács helyett Limburger József újvidéki lakost, okleveles jogászt nevezték ki a TJGYT elnökévé.

Mindemellett napirenden szerepelt a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság idei kulturális pályázatának véleményezése. Korábban a VB, és pénteki ülésén az MNT, ennek keretében 53 szervezet és egyesület támogatását javasolta 2,975 millió dinár értékben, illetve 4 szervezet támogatását összesen 400 ezer dinár értékben. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a vajdasági autonóm tartományi nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek jogai előmozdítására vonatkozó programok idei társfinanszírozásáról szóló pályázatának tekintetében a tanács 184 szervezetet és egyesületet javasolt támogatásra, 15,2 millió dinár értékben. A Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság idei évi tájékoztatási pályázatának tekintetében a tanács 10 szervezet támogatását javasolta összesen 900 ezer dinár értékben.

Az ülésen mgr. Hajnal Jenő emlékeztette a közvéleményt, hogy május 26-án tartják meg a magyarországi európai parlamenti választásokat, amelyek fontosságáról a tanács korábban határozatot fogadott el. A szavazási levélcsomagok mostanra feltételezhetően minden külhoni szavazóhoz megérkeztek, emelte ki Hajnal Jenő, majd ismét arra kérte a közösséget, hogy minél tömegesebben éljenek választójogukkal és szavazzanak arra a pártkoalícióra, amelyik „keresztény értékrendünket, anyanyelvünket és kultúránkat, anyaországunkat és szülőföldünket támogatja, a térség európai integrációjának sorsát pedig sajátjának tekinti.”

Forrás: Magyar Szó, 2019. május 18–19. 1. 5.