Ingergazdag oktatási környezet | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Ingergazdag oktatási környezet

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola egyike a város azon oktatási intézményeinek, amelyben magyar és szerb nyelvű tagozatok is vannak. Ebben a tanévben összesen 16 szerb és 15 magyar osztállyal indultak.

 LECSERÉLTÉK A NYÍLÁSZÁRÓKAT

Bognár Beáta, az intézmény igazgatónője elmondta, két évvel ezelőtt pályáztak a tartományi oktatási titkárságnál a nyílászárók cseréjére, és akkor 5 millió dinárt nyertek.

– Ezt az összeget arra fordítottuk, hogy lecseréljük iskolánk legnagyobb és egyúttal legújabb épültében található emeleti tantermek nyílászáróit. A múlt évben is pályáztunk a tartományi oktatási titkárságnál a munkálatok második fázisának befejezésére. Ekkor 4 millió dinárt nyertünk, amelyet az idén januárban az összes földszinti tanterem nyílászárójának cseréjére fordítottunk. Szerencsére mindezt a téli szünidő alatt sikerült megvalósítani – tudtuk meg Bognár Beátától. Hozzátette, hogy az iskola egyik régebbi épületén is ki szeretnék cserélni a nyílászárókat. Emellett az igazgatónő fontosnak tartja az iskolaépületek padlásterének és homlokzatának szigetelését is.

– Folyamatosan pályázunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Az idén interaktív táblákra, laptopokra, tavaly pedig közlekedési táblákra pályáztunk. Az előző évben meg is nyertük a kiírt összeget, és az azon vásárolt közlekedési táblákat az iskolánk hátsó udvarában található sportpoligonon használjuk fel. Az idén ismét pályázni fogunk a tartományi sportügyi titkárságnál a sportpoligon felújítására és átépítésére, hiszen a tanulóinknak nagy szükségük van rá – szögezte le Bognár Beáta.

A tartományi oktatási titkárság jóvoltából tavaly megvalósult az intézmény nyári tábora, amelyen az iskola minden magyar és szerb tagozatos diákja részt vehetett. A tanulók különféle hagyományőrző kézműves-foglalkozáson vehettek részt. A tábor ingyenes volt, és a résztvevők még uzsonnát is kaptak.

A SZÜLŐKKEL KÉTNYELVŰ KOMMUNIKÁCIÓ

Mint az igazgatónő kiemelte, az iskola és a szülők, valamint az iskola és a tanulók közötti kommunikáció állandó jellegű, és két nyelven történik.

– Két nyelven folyik az információcsere, kétnyelvű az iskola weboldala, Facebook-oldala, az értesítések, amelyeket kiküldünk. Az iskolarádió is szerbül és magyarul sugározza adásait. Törekszünk arra, hogy minden tanulót és minden szülőt az anyanyelvén tájékoztassunk, ennek ellenére megtörtént már, minden hátsó gondolat és szándékosság nélkül, hogy csak az állam nyelvén történt meg a tanulók, illetve a szülők kiértesítése. Erre azonnal reagáltunk, kiküldtük a magyar nyelvű értesítést. Szem előtt tartjuk azt, hogy minden tanuló és szülő az anyanyelvén legyen kiértesítve – szögezte le Bognár Beáta.

Az igazgatónő emellett fontosnak tartja a tanulók biztonságát is. Az iskola folyosóin és udvarán több térfigyelő kamera van felszerelve. Az oktatási intézmény kerítéssel van körbevéve, ám nem teljesen, hiszen a sportpályáknál van egy kis rész, amely nincs bekerítve. Bognár Beáta hozzátette, a diákok szünetben nem hagyhatják el az iskola területét.

– A segédszemélyzet, az osztálytanítók és a tanárok ügyelnek a tanulók biztonságára. Ha egy diák tanítási idő alatt rosszul érzi magát vagy betegen jön iskolába, minden esetben értesítjük a szülőket, és megvárjuk, amíg eljönnek a gyermekért. Nem engedünk be idegeneket az épületbe, és azt sem, hogy a tanulók szülői kíséret nélkül elhagyják az iskolát – hangsúlyozta a Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője.

 SAJÁT TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

Azt is megosztotta velünk, hogy az oktatási intézmény érdekessége, hogy saját tehetségkutatója van. A Majsai’s got Talent egy olyan rendezvény, amely az iskola minden tanulójának fellépési lehetőséget ad. A szerb és a magyar ajkú diákok bemutathatják ének-, tánc- és sporttudásukat. Egyéb kategóriában is szerepelhetnek, például bűvészmutatványok terén, vagy az ügyesebbek kirakhatják a Rubik-kockát is. Bognár Beáta elmondta, hogy ennek az iskolai rendezvénynek a megvalósítására idén is pályáztak a Szekeres László Alapítványnál, valamint a tanárainak továbbképzésére is.

– A tanárok számára intézményen belül különböző képzéseket is biztosítunk. Ennek anyagi részét az iskola finanszírozza. Októberben a kollégák az elektronikus napló vezetésével kapcsolatos képzésünkön vehettek részt. A téli szünidőben pedig a bemutatóórák és a mintaórák megtartása volt a téma. A lényeg, hogy a tanár még színesebb, még érdekesebb, még szemléletesebb órát tudjon tartani, hogy felkeltse a diák érdeklődését – emelte ki Bognár Beáta. Az intézményben még a diákok étkezését is sikeresen megoldották.

 JÓL FELSZERELT ISKOLAKONYHA

– Tavaly pályáztunk a minisztériumnál az iskola konyhájának felújítására. Ezt a pénzösszeget sikeresen meg is nyertük. Jól felszerelt konyhánk és ebédlőnk van. A tanulók uzsonnáját és ebédjét az iskola szakácsa készíti – mondta Bognár Beáta, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője.

Az első félévben tantermeket szereltek fel, irodai bútorokat, 9 fehér táblát, 3 laptopot, 5 projektort vásároltak. A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából egy interaktív táblát vásároltak. Emellett az iskola új térképekkel és sportszerekkel, a könyvtár pedig 50 új könyvvel lett gazdagabb. Fontos a kapcsolatok ápolása, a sport is:

– Két magyarországi testvériskola, a somogysámsoni és az öreglaki általános iskola tanulói jöttek el hozzánk az Együtt testvérként – iskolaközi szemléletformáló program keretében. Emellett többször szervezünk sportnapot, hiszen iskolánknak több kiemelkedő sportolója van. Decemberben szlovákiai és magyarországi gyermekek érkeztek hozzánk, akik betlehemes műsort mutattak be a tanulóinknak. Jelenleg az iskola tanulói lázasan készülnek a hagyományos farsangi bálra.

 TEHETSÉGGONDOZÁS

Az oktatási intézmény diákjai az első félév során sikeresek voltak a sportversenyek terén. A diákok asztaliteniszben, úszásban, röplabdában, kispályás labdarúgásban, valamint futsalban jeleskedtek a városi, a községi és a tartományi szintű versenyeken. Emellett képzőművészetből is szép eredmények születtek. A Majsai Úti Általános Iskola tanulói 1. helyezést értek el a Vállalkozz okosan! elnevezésű versenyen és a Tantárgyhálón. A szép eredmények annak is köszönhetőek, hogy az iskola Tehetségpont. Az igazgatónő elmondta, hogy az iskolában Tehetségnapot is tartanak, amely során a tanulók kísérletek vagy prezentációk segítségével mutatják meg tudásukat.

Forrás: Magyar Szó, 2019. február 5. 9.