Nagykorúságát ünnepli a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Nagykorúságát ünnepli a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

 Az idei rendezvénysorozat húsz eseményének mintegy ezer fellépője lesz.

Színvonalas műsorral kezdődött el a XVIII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. Az eseményt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. A tegnap esti megnyitó vendégei között volt mások mellett Debreczeni Sándor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja is.

Méltóképp ünnepelte meg nagykorúságát a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A megnyitó műsorban ugyanis a vajdasági népzene kiváló és elismert művelői léptek fel. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A tordaiak arra is büszkék lehetnek, hogy az elszármazottakból a legtehetségesebbek ilyenkor hazajönnek.Ha megnézzük a repertoárt, akkor azt is elmondhatjuk, hogy talán még soha ilyen gazdag, ilyen látványos és ennyire átfogó, hagyományőrző közösségerősítő műsora nem volt egy nyitórendezvénynek.”

Torda egy kis közösség, és a faluban élők számára - a falunap és a templombúcsú mellett - ez a rendezvény az, amit egész évben várnak és készülnek rá. Nagy Ilona, Torda: „Sok jó, hasznos műsor van ilyenkor. Szeretjük nézni. Nagyon szépen köszönjük azoknak, akik ezt megszervezik. Idős asszonyként is el fogok jönni minden este, amikor lesz előadás.”

Az idei rendezvénysorozat húsz eseményének mintegy ezer fellépője lesz. Dobai János, elnök, Torda Helyi Közössége: „Amikor elindultunk ezzel a rendezvénnyel, még senki sem gondolta közülünk, hogy ilyen sikeres lesz és hogy hagyománnyá válik, de azt sem, hogy évről-évre meg tudjuk szervezni. Mégis itt vagyunk 18. alkalommal is, és bízom abban, hogy sokáig él ez a hagyomány Tordán. Hisz összetartó ereje van a tordai közösségnek, az itteni magyarságnak.”

Az est végén a közönség vastapssal köszönte meg a horgosi és a tordai néptáncosok közös produkcióját, melyet nemrég a koreográfusok szabadkai versenyén díjaztak is. Szécsi Zsolt, művészeti vezető, Bartók Béla MME, Horgos: „Ezt a koreográfiát vérbeli tordai mulatós nótákból válogattam össze, s ezeket állítottuk színpadra. Itt ezek a dallamok megszokottak, de nekünk már értékek. Most a tordai gyerekeknek és fiataloknak kell tovább vinni, adni ezt a kultúrát, a saját hagyományaikat.”

Az elkövetkező két hónapban Tordán lesznek színielőadások, zenei estek, filmvetítés, gyerekprogramok, mezőgazdasági szakelőadások, valamint a testvértelepülések műkedvelői is fellépnek, és nem marad el a Három Torda közös műsora és a Magyar Szó élőújsága sem.

Forrás: Pannon RTV