Karácsonyi meglepetés a leendő elsősöknek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Karácsonyi meglepetés a leendő elsősöknek

Ötvenhat leendő első osztályos tanuló kapta meg ma a Rákóczi Szövetség karácsonyi csomagját Csantavéren. Az ajándék egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet és édességet tartalmazott.

Izgatottan bontogatják a csantavéri óvodások a Rákóczi Szövetség ajándékát. Csantavéren ötvenhat nagy csoportos óvodás kapta meg az ajándékot.

Kecsenovics Szabó Dóra, igazgató, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „135 óvodásunk van jelen pillanatban, ebből közel 120 magyar nyelven jár óvodába, a többiek pedig Višnjevácon a kihelyezett tagozaton szerb óvodába járnak.”

Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja 2004-ben azzal a céllal indult, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását. A kezdetben csak Felvidékre korlátozódó program 2012 óta a teljes Kárpát-medencét magában foglalja. A programban minden határon túli magyar újszülött babanaplót kap, az iskolába induló gyerekek pedig ajándékcsomagot kapnak, illetve később ösztöndíjban részesülnek.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „A jövőben sikerült ezt a programot azzal is bővíteni, hogy tavasszal amikor a szülők befáradnak gyermekükkel a magyar iskolába és ott aláírják azt a nyilatkozatot, hogy a gyermek oda fog járni, akkor egy iskolatáskával is szeretnénk megajándékozni őket, ezzel is jelezve azt, hogy a magyar közösség számára nem közömbös az, hogy a gyermeküket milyen iskolába íratják.”

Vajdaságban eddig csak a szórvány magyarság részesült a segítségében, azonban ezentúl minden vajdasági magyar iskolás megkapja a szövetség támogatását.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács segítségével 1770 csomagot fogunk az iskola előkészítős gyerekeknek átadni ezen a héten, illetve a második félév kezdetekor. Nem tudjuk mindenkinek az ünnepek előtt biztosítani, de teljes Vajdaság szerte az ajándékok kiosztásra fognak kerülni.”

A gyerekek ajándéka mellett a csomag tartalmazott egy levelet is, amely a magyar iskolaválasztásra biztatja a szülőket.

Forrás: Pannon RTV