Gyermekrajz-kiállítás az MNT vajdasági kirándulássorozatáról | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Gyermekrajz-kiállítás az MNT vajdasági kirándulássorozatáról

1624 diák és 142 osztálytanító vett részt az idén a Magyar Nemzeti Tanács vajdasági kirándulássorozatában. A kirándulásról beérkezett rajzokból kedden kiállítás nyílt a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola aulájában. A munkákat zsűri értékelte, a legjobbakat jutalomban részesítették.

— A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával az idén harmadik alkalommal szervezte meg kirándulássorozatát a kisiskolás diákok számára. A kiránduló osztályok lakhelyüktől függően Szabadkát és Palicsot, Újvidéket és Péterváradot, Zentát, Nagybecskereket és Aracsot vagy a Nyugat-bácskai régióban Zombort, Doroszlót és a bácsi várat látogatták meg.

A választható kirándulási helyszíneken magyar ajkú idegenvezető ismertette a gyerekeknek egy-egy hely nevezetességeit, történelmi múltját, kultúráját és adottságait. A cél ezzel az volt, hogy a gyerekek megismerjék, személyesen is megtapasztalják, és jelen legyenek azokon a helyszíneken, amelyek kulcsfontosságúak számunkra, ez ugyanis a mi otthonunk, a mi vidékünk, a mi Vajdaságunk, és ennek megismerése nagyon fontos — mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a kiállítás megnyitóján. — A beérkezett munkák azt bizonyítják, hogy a gyerekek nagyon sok maradandó élményben részesültek.

A kiállításnak otthont adó iskola igazgatónője, Bognár Beáta a köszöntőjében kiemelte, hogy az MNT kirándulássorozata egy olyan lehetőség, amely oktat és szórakoztat, nevel és rámutat, képességet és készségeket fejleszt. Hozzátette: a kirándulás után a diákok tudással, élményekkel gazdagodva tértek haza, melyeket elmeséltek barátaiknak, szüleiknek, nagyszüleiknek.

Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja megköszönte minden közreműködőnek, hogy lehetővé tette a kirándulássorozat megvalósulását.

A program sikeres lebonyolítása után a Magyar Nemzeti Tanács hivatalába 163 egyéni képzőművészeti alkotás és 19 közösen készített leporelló érkezett be, melyeket egy bírálóbizottság értékelt. Egyéni és csoportos kategóriában is díjazott a zsűri. Egyéni kategóriában harmadik helyezett a szabadkai Kolozsi Anna, második a szabadkai Jurcsák Dániel, első pedig a szintén szabadkai Czinkler Dóra lett. Csoportos kategóriában harmadik az Október 10. Általános Iskola 3. b osztálya, másodikak pedig az Óbecséről érkező Sever Đurkić Általános Iskola harmadikosai lettek. A zsűri az idei pályázat legügyesebb osztályának a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola 3. c osztályát választotta, tanító nénijük Agárdi Hajnalka. Az ő jutalmuk egy újabb tavaszi kirándulás Péterváradra.

A kiállításmegnyitón alkalmi műsort mutattak be a Majsai Úti Általános Iskola tanulói, valamint a Palics Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai.

Forrás: Hét Nap