Obnovljen Dom kulture u Novom Itebeju | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Obnovljen Dom kulture u Novom Itebeju

U Banatu, u Novom Itebeju na korišćenje je predat obnovljeni Dom kulture i sa tim je otpočeo program 13-tih Dana sela koji traje do nedelje.

Program povodom Dana sela otpočeo je u Novom Itebeju sa otvaranjem obnovljenog Doma kulture. Pre toga u ambulanti meštani su mogli da prekontrolišu visinu krvnog pritiska, nivo šećera u krvi, a održana je i akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

„Veoma se radujemo što nam je obnovljen Dom kulture. Vidimo da lepo izgleda i spolja i iznutra. Obnova je bila potrebna jer je u pozorišnoj sali već počeo da otpada malter sa zidova, prokislo je. Nije bilo zdravo tamo plesati. Zbog toga se radujemo što je došao red na obnovu" kaže Tibor Heveši, član foklora u Novom Itebeju.

néptáncolók

U objektu je obnovljena električna i vodovodna instalacija, podovi, plafoni, krovna konstrukcija, pozorišna sala je dobila nove stolice i opremu. „Nakon 50 godina uspeli smo da obnovimo ovaj dom kulture. Sada se nadamo da će biti ispunjen kulturnim programima. U selu funkcioniše šest društava, od toga dva kulturna. Oni uvek ovde održavaju svoje programe. Ovde se održavaju i Zimski susreti koje organizujemo već 36 godina" navodi Jožef Kerekeš, predsednik Saveta MZ Novi Itebej.

Ministarstvo privrede Republike Srbije i opština Žitište radove su podržali sa 21 milion dinara.

„Ideja je da u više mesnih zajednica – pre svega u onima gde se zaista koriste domovi kulture i postoje aktivna kulturna i druga društva – da im se obnove domovi kulture. Njihov zadatak biće da u ovo vreme, kada je potisnut život u malim zajednicama, da doprinesu tome da se održi kulturni život zajednica" kaže Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište.

Hajnal Jenő

Mađarski nacionalni savet i dalje će pružati pomoć banatskim naseljima. „Smatram da ovaj Dom kulture treba ima važnu ulogu. I do sada je to bilo, ali sada sa očekivanjima 21. veka, verujem da se njihova uloga osavremenjuje i da upravo mladima treba da pruži mogućnost i priliku, koja danas nedostaje, da se ovde osećaju kod kuće, i da na neki način osećaju da je vredno ovde ostati" kaže Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

U subotu će u reformatskoj crkvi biti održana misa, a nakon toga otkrivena spomen tabla Petera Meštera. U poslepodnevnim časovima biće održan kulturni i sportski program, kao i takmičenje u kuvanju.

Izvor: Pannon RTV