A Kárpát-medencei óvodafejlesztés a legnagyobb külhoni fejlesztési projekt | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A Kárpát-medencei óvodafejlesztés a legnagyobb külhoni fejlesztési projekt

Péntek délután erről szerveztek panelbeszélgetést, Óvodafejlesztés: tapasztalatok és továbbképzés címmel.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében eddig a felújítások zajlottak. 41 óvodát és bölcsődét újítottak fel és 10 alapkőletétel történt. A program célja a magyar nemzeti közösség erősítése és az asszimiláció megállítása – hangzott el az eseményen. Egy év távlatából már látszik: érdemes volt belekezdeni. Egészen másként látjuk a világot azóta – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és kifejtette: „A figyelmünk az iskola, a középiskola, a felsőoktatás helyett most a legkisebbekre, a gyermekekre, a családokra irányul, és hogy mit kell tenni azért, hogy minél több bölcsőde, óvoda nyíljon, hisz ez az alapja annak, hogy azután a határon túli fiatalok úgy döntsenek, hogy magyar iskolába írassák gyermeküket.”

Hozzátette: az MNT a magyar állam támogatásával hat szórványközpontot akar kialakítani, három óvodai szórványépületet támogatott, több mint húsz óvodát sikerült felújítani, amik fontosak a magyarság számára, Újvidéken magyar bölcsőde nyílik, Szabadkán pedig magyar óvoda. Nagyon sok magyar sarok került a vajdasági óvodákba. Emellett több mint hatvan játszótér kialakítására kerül sor. 2010 óta a magyar kormánynak köszönhetően a jövőt úgy tudjuk építeni, hogy a családokra, a legkisebb gyermekekre tudunk odafigyelni – nyomatékosította az MNT elnöke. Ez több szempontból fontos. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Érdemes gyermeket vállalni, lesz aki törődik vele, érdemes lesz a szórványban is magyar óvodába íratni a gyermeket és azután mindent meg fogunk tenni azért, hogy az általános iskolába is tovább tudják folytatni tanulmányaikat.”

Természetesen magyarul. Az óvodafejlesztésnek ez a legfontosabb üzenete. Vajdaságban ütemszerűen halad a program, két új intézmény építésében és 25 felújításban vállalt közreműködést a Magyar Nemzeti Tanács, az egyházi partnerek segítségével – mondta el Grezsa István. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program nemzetpolitikai szakértője szerint ehhez már biztosították a pénzeszközöket: „A két új óvoda közül talán a legizgalmasabb az a szabadkai elképzelés, ahol a magyar állam egyharmadban lenne a finanszírozó, egyharmadban a város és egyharmadban a szerb kormány. Ez nemcsak magyar óvoda lenne, de magyar alapítású, magyar csoportokat is működtető, többnemzetiségű óvoda, ez egyfajta példaszerű együttműködést is jelenthet a térségben és nagyon fontos, hogy több tucat játszóteret is fog telepíteni a délvidéki óvodafejlesztési programban a Magyar Nemzeti Tanács, mint lebonyolító.”

Az óvodákat tartalommal is meg kell tölteni, ezért egy nagyon komoly továbbképző rendszer működik az egész Kárpát-medencében, az óvodapedagógusok részére – tette hozzá Grezsa István. Ennek egyik hungarikuma a magyar népi hagyományokra épülő óvodapedagógiai képzés, amely nagy népszerűségnek örvend. Az óvodafejlesztés szervesen kapcsolódik a gazdaságfejlesztési programhoz, hiszen ha nincsenek óvodák, az emberek elmennek Vajdaságból – fogalmazott a nemzetpolitikai szakértő. Kilátásba helyezte a kisiskolák rekonstrukciós programjának mielőbbi megalkotását is.