Očuvanje vrednosti i izgradnja | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Očuvanje vrednosti i izgradnja

Vlada Mađarske sa 9 miliona evra pruža podršku za tri vojvođanska investiciona projekta.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta su juče omogućili crkvene investicione projekte koje su finansirali Mađarska Vlada, Mađarsko nacionalno veće i Fondacija Gabor Bethlen. Delegacija je prvo posetila Crkvu vodice svete Marije u Doroslovu, potom su otputovali u Zrenjanin u Internat siromašnih školskih sestara te su na kraju obišli zgradu Učiteljskog fakulteta na mađarskom u Subotici, koja se renovira.

Janoš Arpad Potapi je prvo posetio Crkvu vodice svete Marije u Doroslovu. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, Jene Hajnal, predsednik MNS-a, Judit Sabo Pirity, šef službe Sekretarijata za nacionalnu politiku, Janoš Babity, Mađarski konzul u Subotici, Ilona Pelt, zamenik pomoćnika frakcije SVM-a posetili su sveto mesto eparhije u Doroslovu. Ft Arpad Verebeji, je sproveo goste kroz objekat i sve faze izgradnje (mokri čvor u pripremi, konferencijska sala, smeštaj).

Cilj je da se stvori okruženje pogodno za 21.vek u okolini Sentkuta, te stvoriti mogućnosti da se ovaj kompleks koristi tokom cele godine. Omogućiti sadržaje koji ojačavaju duhovnost, ali i druge sadržaje za izgradnju zajednice i turizma. Ovaj objekat je posebno važan za region Zapadne Bačke koji je kao neka vrsta motora za turizam, a to je privlačna atrakcija, takođe igra glavnu ulogu u održavanju malog zajedništva – rekao je Ištvan Pastor.

U vezi sa održavanjem i funkcionisanjem kompleksa, Jene Hajnal je rekao:

- Pored Sentkuta, u Doroslovu se gradi kompleks od nacionalnog značaja. Kada govorimo o izgradnji duha, u 21.veku vidimo budućnost Mađara na jugu. Sve što se ovde gradi zaista je za mlade ljude, nove mogućnosti, stvaraju se nove prilike. Objekat je mesto susreta za mađarsku mladež, kao i za mnoge druge događaje u kojima je zajednica ojačana duhom i jedinstvom.

Državni sekretar za nacionalnu politiku je pričao o detaljima i značaju investicije:

- Vlada Mađarske je 2016.godine odlučila da izgradi ovu lokaciju za hodočašće. Za ovu investiciju je obezbeđeno 760 miliona forinti. U avgustu 2017.godine je napravljen kamen temeljac, a do 1.decembra se očekuje objekat. Krajnji rok je 31.decembar, tako da će krajem godine hodočasnici, kao i lokalno stanovništvo, Mađari iz Karpatskih basena, moći da koriste Sentkut svakog dana u godini – čuli smo od Arpada Potapija.

Gosti su u Zrenjaninu razmatrali glavne investicije Vlade Mađarske, Mađarskog nacionalnog veća i Fondacije Gabor Bethlen. Robert Fejstamer, predsedavajući Fondacije Spes, i generalni direktor Spes fondacije Marija Silađi su primili goste i sa njima obišli svaki kutak zgrade od podruma do tavana. Vlada Mađarske je obezbedila 650 miliona forinti za kompletnu adaptaciju.

- U Vojvodini, a može se reći i da je jedan od najmodernijih objekata za stanovanje na mađarskom govornom području, biće korišćen za sva kulturna i druga dešavanja, crkvene i građanske događaje. U Zrenjaninu će to biti kulturno središte – rekao je Potapi.

Ištvan Pastor sa zadovoljstvom priznaje da bi renoviranje moglo biti završeno do kraja ove godine, a tokom zimskih praznika može da se useljava.

- Ova zgrada je važna kako za zajednicu tako i za prilike koje pruža za dugoročni razvoj mađarskog zajedništva koje pruža priliku da devojke koje pohađaju srednju školu u Zrenjaninu žive ovde, a takođe i Mađari koji žive ovde u okolini imaju prekrasno mesto u 21. veku.

Naučno znanje i diploma su cilj

Treća i poslednja stanica posete projektima u Subotici bila je zgrada Novosadskog univerziteta fakulteta za nastavnike mađarskog jezika. Radovi na renoviranju se odvijaju od aprila, a planirano je da se završe do 15.februara 2019. godine. Ovo je peta faza renoviranja zgrade tokom koje će zgrada biti obnovljena iznutra i spolja sa novim sadržajima, uključujući i novi amfiteatar, prostorija za dekana i zajedničkom salom. Obnova u nekoliko faza koštaće oko 3 miliona evra. Institucija trenutno ima nešto više od 200 studenata.

Ovo nije samo važna obrazovna institucija vojvođanskih Mađara, već i nacionalna politika mađarske obrazovne mape Karpatskog basena, tako da vredi se pridržavati osnovnih kurseva koji su ovde ponuđeni – naglasio je Arpad Potapi. Dodao je da u Mađarskoj nedostaje nastavnika i pedagoga u vrtićima, iako ova pojava nije tipična za Vajvodinu, verovatno će to biti slučaj u narednih nekoliko godina, stoga ponuđenu obuku ne treba ukinuti, trebala bi biti obogaćena drugim kursevima u skladu sa zahtevima uzrasta.

Što se tiče potencijalnih investicija, Potapi je potvrdio da će Mađarska Vlada nastaviti da podržava prioritetne projekte vojvođanskih Mađara u budućnosti ali ih trebaju dizajnirati ljudi koji žive u Vojvodini kao i lokalne vlasti, SVM i MNS. Ukupna vrednost tri projekta koja smo videli su oko 9 miliona evra – rekao je za naš list Ištvan Pastor, potvrdivši da su ideje o kojima bi slične velike investicije bile važne za realizaciju u budućnosti već formulisane.

- Takođe smo posetili ruševine crkve Arača. Smatram da bi se u narednim godinama trebali koncentrisati na očuvanje i obnavljanje stanja ruševine crkve tako da i drugi prepozanju ovu znamenitost – rekao je Ištvan Pastor.

Predsednik SVM-a procenjuje da je renoviranje zgrade Učiteljskog fakulteta presudno i za instituciju i za visokoškolsko obrazovanje na mađarskom jeziku u Vojvodini. Prema njegovim rečima, nakon završetka radova, zgrada će zadovoljiti tehničke i druge zahteve našeg doba. Učiteljski fakultet pronalazi oblike obuke koji se mogu graditi na osnovu trenutnog posla, i koji mogu pružiti naučno znanje i diplomu za studente.

Dr Žolt Namestovski, zamenik dekana Učiteljskog fakulteta za mađarski jezik, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će na kraju radova nastavničke sobe biti dostupne predavačima i učenicima, ali je takođe zadovoljan izgradnjom novog amfiteatra koji može da oragnizuje različite događaje. Zamenik dekana je dodao da će tokom radova sačuvati secesionistički stil objekta.

Izvor: Magyar Szó