Počeo kurs srpskog MNS | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Počeo kurs srpskog MNS

Mađarski nacionalni savet organizovao je tronedeljni intenzivni kurs srpskog jezika za učenike koji su završili treći razred srednje škole.

Besplatni kurs organizuje se u okviru stipendijskog programa Mađarskog nacionalnog saveta, a časovi se realizuju na ukupno pet mesta. Intenzivni kurs obezbeđen je za učenike kako bi što bolje ovladali srpskim jezikom. Polaznici kažu da u okviru programa imaju mogućnosti da savladaju teme za koje tokom školske nastave nije bilo prilike.

Učesnica Oršolja Tot iz Sente kaže: „Teškoću mi predstavlja svakodnevni razgovor. Ukoliko treba da odem u prodavnicu da nešto kupim i ne mogu da se izrazim, jer mi je ograničen rečnik, onda je to prilično problematično, i zato želim da učim".

Kurs traje 80 časova. Nastavnici kažu: tokom ovog vremena poseban nagalsak stavljaju na komunikaciju.

Kristina Milovanović, nastavnica srpskog jezika kaže: „Osim toga radićemo i malo gramatike, njene osnove: sadašanje, prošlo i buduće vreme i padeže. Padeži su važni i na njima će biti poseban naglasak."

U prve dve sedmice nastava se paralelno odvija u pet mesta. Osim u Senti, traje i u Subotici, Kanjiži, Bačkoj Topoli i Temerinu. Treće sedmice odvijaće se u Novom Sadu u Kolegijumu Evropa i u osnovnoj školi „Jožef Atila". Preko 100 učenika javilo se na obuku.

„Formiraćemo osam grupa u zavisnosti od uzrasta dece, jer ima 27-oro koji su prošli merenje i gde su nastavnici dobili sliku o tome na kom nivou govore srpski jezik i da li treba da pripadnu početnoj ili naprednog grupi. Za sada možemo da kažemo da će od osam grupa dve biti napredne, a šest početne", kaže Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odobra MNS-a.

Intenzivni kurs srpskog jezika ostvaren je u saradnji sa „Business Academy" iz Niša. 

Izvor: Pannon RTV