Babanaplót kaptak a kúlai újszülöttek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Babanaplót kaptak a kúlai újszülöttek

Nagy megtiszteltetésben volt részük csütörtökön a kúlai és a környező települések újszülötteinek és szüleiknek, a Gólyahír Program keretében ugyanis átvehették Csáki Csongortól, a Rákóczi Szövetség elnökétől és Jerasz Anikótól, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnökétől az Első könyvem című babanaplót. 

Valka Károly, Kúla alpolgármestere üdvözölte az eseményen a kismamákat és az újszülötteket, majd a rangos vendégeket, és elmondta, hogy mint mindenütt, Kúlán is jellemző a népszaporulat fogyatkozása, ezért is külön öröm, mikor magyar újszülötteket láthat vendégül az idén 150 éves fennállását ünneplő Népkör MMK.
– Az „Első könyvem” átadása jelképes kapcsolatfelvétel a magyar szülőkkel, gyermekekkel, mellyel azt is jelezni szeretnénk, hogy hosszú távon számíthatnak a támogatásunkra, mert ezentúl óvodai, beiskoláztatási, ösztöndíjprogramokkal, családnapokkal, kirándulásokkal is megszólítjuk születésüktől kezdve egészen a tanulmányaik befejezéséig a magyar gyermekeket és szüleiket. A Gólyahír Programot a Rákóczi Szövetség azokra a területekre terjeszti ki, ahol a magyar iskolaválasztást segítő beiratkozási programja jelenleg is működik – mondta Jerasz Anikó.
Csáki Csongor felszólalásában kifejtette, hogy a jelenlegi találkozás egy jelképes első kézfogás a szülők és az anyaország között. 
– Jóérzéssel továbbítjuk az anyaország szándékát, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy a közösségnek fontos az ő gyermekük sorsa, hogy tartoznak valahová, és meggyőződésem, hogy 5-6 év múlva, ha gyermekeik belépnek a magyar tannyelvű óvodába és iskolába, újból találkozunk – mondta Csáki. 
Hét baba – Lackó Adél, Rakočević Marko, Balázs Martin, Zirić Đorđe, Kovačev Matija, Davidović Luka és Safarik Áron – kapott az ünnepség keretében Babanaplót. Jerasz Anikó az átadás alkalmával hozzátette, látja, sok vegyes házasságból született gyermek van a babák között, ezért dicsérettel fordult a szülők felé, hogy magyarnak vallják magukat, és nyelvünk szépségét, dallamosságát gyermekeiknek is átadják. 
– A következő hetekben 21 vajdasági önkormányzat területén negyven településre látogatunk majd el, és átadjuk az üzenetet, miszerint nagyon fontos a közösségünk számára, hogy a kisbabák megérkeztek – mondta az MNT végrehajtó bizottságának elnöke.
Csáki Csongor megjegyezte, hogy a Kárpát-medencében összesen nyolcezer újszülöttet terveznek Babanaplóval köszönteni, és Vajdaságban több mint ötszáz újszülött számíthat a segítségükre.
– Bezdánban és Kúlán megható érzésben volt részünk, mert azt láttuk, hogy ezek a közösségek, ha éppen fogyatkozóban vannak is, élnek és élni akarnak, hiszen a rendezvényeken összesereglett újszülöttek és magyarul beszélő családok egyértelmű jelét adták a világnak, hogy van jövő, amibe kapaszkodnak – mondta a Rákóczi Szövetség elnöke.
Az alkalmi ünnepség keretében fellépett a Népkör néptánc szakcsoportja és Fenyvesi Petronella szólóénekkel. A népes közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat.

Forrás: Magyar Szó