Настава на даљину на мађарском језику на Панон телевизији | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Настава на даљину на мађарском језику на Панон телевизији

У среду ц́е у Војводини почети настава на даљину на мађарском, заједнички пројекат Панон РТВ-а и Мађарског националног савета. Настава на даљину на српском језику на каналу РТС-а почела је већ данас.

У девет сати ујутро, испред телевизијских екрана најпре очекујемо ученике петих разреда. У првих пола сата ће бити одржан час мађарског језика, а након тога до 10 сати час математике. Од десет сати на ред долазе ученици шестог разреда. Они ће на програму Панон телевизије прво пратити час мађарског, па затим час математике, оба у трајању од пола сата. Од 11 сати ће предавање мађарских наставника из Војводине моћи да прате седмаци, а од поднева до 13 часова ученици осмих разреда. Гостујући у програму РТВ Панон, покрајински секретар за образовање је поводом наставе на даљину истакао да поред педагога, рачунају и на родитеље ученика, који сада могу да контролишу да ли њихова деца учествују у настави. „Ми овде јако рачунамо на родитеље, јер њихова пажња и одговорност ту још више долази до изражаја, него иначе. Од данас је веома важно да деца, наши ученици, заиста обрате пажњу. Да задатке које добију, савесно ураде и у овим промењеним околностима."

У случају мађарских ученика у Војводини, акценат ће, када се ради о настави на даљину, бити на учењу матерњег језика и математике, али ће се и за остале предмете континуирано припремати тематски програми, рекла је за Панон РТВ Анамарија Вичек, државна секретарка за образовање, за Паннон РТВ. Мађарски педагози у Војводини ће моћи да користе и помоћне материјале из Мађарске, као и онлајн садржаје. Државна секретарка је рекла да у случају да наастава на даљину буде успешна и ако оцењивање ученика буде успешно, онда нец́е бити потребе за понављањем школске године. „За децу која се припремају за завршни испит у осмом разреду, је у овом тренутку најважније да наставе са учењем и да савладају наставни план и програм. Осми разред и припрема за завршни испит је заправо понављање онога што је ученик научио од петог разреда. Ако се до јуна, када се одржава завршни испит, ситуација донекле среди, деца ц́е бити тестирана на начин који ће нам заиста дати релевантну и добру слику о њиховом знању. То не би требало да утиче ни на упис у средњу школу."

У уторак, у осам сати ујутро, у Србији је почела настава на даљину на српском језику. Испред телевизијских екрана свакодневно очекују око 900 хиљада ученика. Ученици основних школа могу да прате наставу на Тв каналу РТС 3. Ученици од првог до седмог разреда могу да прате наставу у двосатним блоковима, а ученици осмих разреда, од понедељка до суботе могу да прате тематске емисије у тросатним блоковима. Поред тога ће емисије за осмаке, везане за припреме бити емитоване и у недељу.

Младен Шарчевиц́, министар просвете, Србија: „Образовање делује. Нису на одмору, само раде у другачијим околностима и условима. Позвали смо велики број наставника и учитеља, који ц́е држати часове у настави на даљину, оне који су креативни и познати у својој струци, који су вољни да у овоме учествују и који имају добре резултате у свом раду."

Средњошколци за сада могу пратити образовање на српском језику на платформи РТС Планета. Поред тога, могу се информисати о наставном плану и програму и на он лајн површинама, које обезбеђују образовне установе. Задатак наставника ц́е такође бити и то дачасове који су емитовани на телевизији, или у другом облику, евидентирају у електронском дневнику. Додатне информације о настави могу се добити на броју телефона:  011/735-05-57. Информације о настави на даљину на мађарском језику, биће доступне на интернет страници:  паннонртв.цом.

Извор: Pannon RTV