На крваве догађаје из 1849. присећали су се данас у Сенти | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

На крваве догађаје из 1849. присећали су се данас у Сенти

Присећање су организовали локална самоуправа и Круг пријатеља музеја и архива „Дудаш Ђула".

На трагичне сенћанске догађаје  из фебруара 1849. године присетили су се код обелиска од црног мермера на гробљу у Горњем граду.

„Овога треба да се присетимо сваке године, код овог споменика који су наши преци подигли 1893. године, да би се сећали, да пазимо да се такви страшни догађаји не понове" рекао је Рудолф Цегледи, председник општине Сента.

 

Веома је важно да учимо из грешака прошлости – нагласила је на помену Хајналка Бурањ. Председница Форума жена СВМ-а додала је да тако можемо да градимо бољу будућност: „Веома је важно да пренесемо наук из прошлости и предамо га будућим нараштајима. Указивање не пример је веома битно човеку 21. века, јер је важно да и нове генерације знају шта се догодило, односно да швате, колики значај има сећање и опомена."

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета нагласио је да освештавање свећа 1849. године представља до данас поуку за нас да се увек треба спремити да једна заједница уме себе да одбрани: „У супротном чека је судбина која је овде чекала Сенћане. Поубијали су невине људе. Верујем да сећање на њих, на њихово наслеђе, не упућује нас само на подсећање, већ и на обавезу да уколико желимо увек да останемо Мађари, онда будимо припремљени за то, било шта да наилази, како би успели да одбранимо заједницу."

Пре 171 годину, током револуције и борбе за слободу српске снаге су 1. фебруара стигле до атара Сенте. Мађарске трупе су одбиле да се предају и у одбрани града трпеле су велике губитке. Након тога, одмазда Срба трајала је две седмице и побијено је 2.000, по неким проценама и 2.800 жртава.

Извор: Pannon RTV