Координацију националних савета преузели Бугари | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Координацију националних савета преузели Бугари

На данашњој сеедници Координационог тела националних савета мањина одлучено је да председавање овим телом, које је до сада водио Мађарски национални савет, преузме Бугарски национални савет. Потпредседавајући Координационог тела биће Македонски национални савет.

Мађарски национални савет председавао је Координационим телом од јуна 2017. године и за то време израђен је Акциони план за остваривање права националних мањина а донете су и измене Закона о националним саветима.

- Захваљући подршци државних органа увидели смо да однос између њих и националних савета није борба већ партнерство. Увидели смо шта може да уради сама република и ресорна министарства а шта мањине у Србији – поручио је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. – Разговарали смо о нацрту стратегији за медије у коме може још доста да се мења. У култури би требало да се уради много више, са министарсвом културе имамо најмање контаката и желели би да устоставимо бољу сарадњу, јер је култура, поред језика, за националне мањине најважније. Што се тиче образовања, ту је највише урађено иако је било највише посла.

Новом председавајућем, Бугарском националном савету, остављен је стабилан темељ за будући рад на унапређењу положаја мањина у нашој земљи.

- Захваваљујем се председнику Хајналу на свему што је урадио за све националне савете, нарочито за мале савете, а на свим нашим седницама истичемо да желимо да постанемо као Мађарски национални савет јер је то институција – истакао је Стефан Стојков, председник Бугарског националног савета. – На данашњој седници сви су победили и надам се да ћемо и убудуће сви заједно радити за грађане свих националних заједница у Републици Србији.

Координационо тело националних мањина основано је 2002. године са циљем да окупи представнике свих мањинских народа и да се на једном месту чују и решавају њихови проблеми.
- За Владу Србије је веома значајно да овај систем функционише и све што је урађено у протеклих осам година говори да смо заиста урадили прави посао.  Координација национаклних савтеа је место где се арикулишу заједнички именитељи за све националне савете, без обзира на  чињеницу колико је та мањина бројчано заступљена у Србији. Увек постоје теме које су за све њих важне - објаснила је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Извор: subotica.com