Комеморативни скуп поводом 15.марта у Новом Итебеју | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Комеморативни скуп поводом 15.марта у Новом Итебеју

Овогодишња комеморација поводом 15. марта у банатском Новом Итебеју, након три деценије, није се одвијала на уобичајен начин.

Због опасности од заразе, богослужење није одржано. Окупљени су комеморацију одржали код споменика "Кошут Лајоша", испред Реформатске цркве.

Судбина мештана Новог Итебеја је од 1904.године нераздвојива од споменика "Кошут Лајоша". Мештани су и у најтежим временима успели да сачувају најјужнији споменик једног од великана нације. У њега су пуцали, срушен је са постоља, а 2015.године је украден. Годину дана касније је међутим, комеморација већ одржана код обновљеног споменика. Јене Хајнал, председник, Мађарски национални савет: „Та вера, та снага од тада зрачи из њега, и због тога је важно да се окупимо у овако велико броју. И сада видимо, да смо, без обзира на околности, овде. Клањајући се испред Кошутовог споменика, сви заједно мислимо и знамо, да без обзира шта нас очекује, мислећи ту и на прошлост и на будуц́ност, једно је сигурно: опстати можемо само као нација, као заједница".

 

Јожеф Керекеш, председник Савета у Новом Итебеју је у свом поздравном говору нагласио да ц́е још увек бити потребна одлучност младих и воља младих да нешто учине - али очигледно не са средствима револуције. „Поносни смо на одлучност младих људи тога времена да постигну оно што су желели. Ми то сада желимо да покажемо, јер и данас постоји мартовска омладина, постоје они који ће наставити мађарство, они који ће се борити за Мађаре. "

Свечани говор одржао је Норберт Одри, потпредседник Омладинског форума Савеза војвођанских Мађара. Истакао је да су хероји револуције својим поступцима доказали да је „за једног све тешко, за заједницу ништа није немогуц́е". „Ако у нама снажно живи нада за једну лепшу, слободнију будуц́ност и ако смо у стању да заједно,  ослањајући се једни на друге, почнемо да је остварујемо, можемо бити вредни  наслеђа из 1848. године. У томе нам сваке године, изнова, помаже сец́ање на борбу за слободу, на 15. март и његове хероје. "

Наступила је рецитаторка Ева Сакал, док је Габор Чиге, водежи конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, прочитао свечану поруку премијера Виктора Орбана. Цвец́е сећања прво су положили грађани Новог Итебеја. Венце су положили представници Мађарског националног савета, Савеза војвођанских Мађара, Културног савеза војвођанских Мађара, локалних самоуправа и невладиних организација.

Извор: Pannon RTV