Јене Хајнал: Војвођанским Мађарима важно заступање у ЕУ | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Јене Хајнал: Војвођанским Мађарима важно заступање у ЕУ

У положају националних мањина у Србији у последње две године догодио се значајан искорак захваљујући и акционим плановима које захтева ЕУ.
Председник Мађарског националног савета се налази у Страсбуру где је пред радном групом за мањине Европског парламента имао излагање. Изнео је да су на пољу медија и образовања остварени бројни резултати, који су значајни за остваривање интереса мањинске заједнице. Нагласио је да на пољу културе и службене употребе језика ипак треба много тога учинити. У свом обраћању осврнуо се и на изборе за Европски парламент.

„Много тога још треба да се учини, јер и сам посебни мањински акциони план треба проширити новим садржајима, удахнути му нови живот. То ће нам бити важан задатак, већ смо предузели потребне кораке према надлежним министарствима, али истински, најважнији посао је да сада овде на почетку изборне кампање за Европску унију, кажемо да су они који водили бригу о положају мањина умели да демонстрирају притисак на Србију. Нама је најважније да и убудуће Европска унија има посланике који мањинско питање, питање староседалачког становништа представљају на највишем нивору” рекао је Јене Хајнал, председник, Мађарски национални савет (Мађарска слога).

Извор: Pannon RTV