Više mesta u srednjim školama na mađarskom | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Više mesta u srednjim školama na mađarskom

Osmaci koji napuštaju osnovnu školu imaju mogućnost širokog izbora o tome šta će i na kojem smeru dalje učiti.

U narednoj školskoj godini za četvrtinu više upisnih mesta je na raspolaganju u vojvođanskim srednjim školama, odnosno u gimnazijama na mađarskom jeziku, nego što ima učenika koji su završili malu maturu na mađarskom jeziku, čulo se na današnjoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta.

U Vojvodini se u narednoj školskoj godini otvaraju razredi na mađarskom jeziku u 37 stručnih škola, odnosno gimnazija, na 86 struka, od čega 59 četvorogodišnjih i 27 trogodišnjih stručnih škola. To je ukupno 2152 slobodna mesta na koja, prema najsvežijim podacima Mađarskog nacionalnog saveta konkuriše 1691 đak na mađarskom jeziku koji je pred završetkom male mature, rekla je Aniko Jeras, na današnjem zasedanju MNS-a. Predsednica Izvršnog odbora smatra da je pred učenicima davno stajala ovako široka i bogata obrazovna mreža na mađarskom jeziku. „I ovde se  pokazuje da je vojvođanska politika, rukovodstvo poslaničkog kluba SVM-a, državni sekretar za obrazovanje i pokrajinski sekretar za obrazovanje, zajedno sa Mađarskim nacionalnim savetom učinio sve u interesu toga da bude odobren svaki smer koji je važan sa pozicija obrazovanja na mađarskom jeziku u Vojvodini".

Na sednici je bilo reči o poseti ministra Branka Ružića dan ranije u Subotici. Srpski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu se u sedištu MNS-a sreo sa predstavnicima mađarskog, nemačkog, bunjevačkog, odnosno hrvatskog nacionalnog saveta, kao i predstavnicima Saveza jevrejskih opština Srbije. Između ostalog reči je bilo i o izborima za savete naionalnih manjina.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta kaže: „Ministar je potvrdio da će početkom novembra, odnosno do 4. novembra koji je u nedelju, biti održani neposredni izbori za savete nacionalnih manjina. To je poslednja sedmica u kojoj mogu biti izbori, a oni mogu biti održani i ranije tokom oktobra".

Na zasedanju MNS odobreno je više izveštaja ustanova za 2017. godinu. Fondacija „Sekereš Laslo" je između ostalog dobila novo sedište, ali osim toga i uspešno je ispunila svoje zadatke, rekao je predsednik Fondacije. „Fondacija „Sekereš Laslo" i dalje je očuvala orijentaciju ka podršci za projekte malih iznosa. U 2017. godini to je značilo 80 miliona forinti, koje su članovi stručnih tela uspešno raspodelili i sklopeljeni su ugovori" rekao je Robert Fejstamer, predsednik Fondacije „Sekereš Laslo".

Mađarski nacionalni savet osim toga odborio je i nekoliko odluka u vezi o konkursa za  informisanje. 

Izvor: Pannon RTV