U Novom Sadu su obeležili osnivanje mađarske države | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

U Novom Sadu su obeležili osnivanje mađarske države

Večeras je u Novom Sadu obeležen nacionalni praznik mađarske državnosti, Dan Svetog Ištvana. Svečanu akademiju je organizovao Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

Prisutnima su se obratili Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađara. Nakon ekumenskog osvećenja hleba je sledio svečani program.

Ovo je već druga svečana akademija, kada su predstavnici pokrajinske vlade i nacionalnog saveta zajedno proslavili Dana Svetog Ištvana u Studiju M u Novom Sadu. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade je u svom svečanom govoru istakao da je ponosan što su naša dva naroda uspeli da prevaziđu bolna istorijska događanja, koja su decenijama opterećivala međusobne odnose. 

Igor Mirović, predsednik, Pokrajinska vlada: „Ovde stavljam na prošlost tačku i nastavljam o budućnosti, o zajednosti, o vrednostima koje nas spajaju, o ideji bratstva i jednakosti. Dame i gospodo, dozvolite mi i da posebno podvučem da je upravo Vojvodina najbolji primer da je naša zajednička stvarnost baš takva. Praznik koji večeras zajedno obeležavamo jeste praznik koji je iznad svake politike. Naročito iznad ove dnevne, ali duboko verujem da ga neću nimalo osenčiti ako naglasim da odlučujuću ulogu imaju u tome dve političke organizacije koji deluju u Vojvodini i u Srbiji: Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka.”

Istorijsko iskustvo se može preispitati, a bitke prošlosti mogu se smiriti i pretvoriti se u spoljašnju zajednicu i unutrašnji individualni mir – naglasio je Jene Hajnal u svom svečanom govoru. Predsednik Nacionalnog saveta Mađara u vezi pomirenja naroda citirao je pesnika, Atilu Jožefa.

Jene Hajnal, predsednik, Nacionalni savet Mađara: „To što smo ovde zajedno i što nas je ovoliko, može se zahvaliti upravo tome da nam smernice budućnosti određuje dimenzija prošlosti i sadašnjosti. Ovo je Atila Jožef ovako formulisao u jednoj pesmi: „i konačno srediti naše zajedničke stvari je naš posao; a to nije ni mali zadatak.”

Nakon govora predstavnici istorijskih crkava su blagoslovili hleb od novog žita. Veče se nastavilo svečanim programom.

Izvor: Pannon RTV