U kvalifikaciji za 13.Festival zvezda struke 26 učenika u Bačkoj Topoli | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

U kvalifikaciji za 13.Festival zvezda struke 26 učenika u Bačkoj Topoli

Tehničari mehanotronike, zidari, varioci i tehničari informatike prikazali su svoje teorijsko znanje.

Na takmičenju su učestvovali srednjoškolci iz Zrenjanina, Subotice, Temerina kao i Bačke Topole. Rešavanje testa nije bio lak zadatak – kaže Danijel Horvat. Učenik trećeg razreda Srednje škole „Lukijan Mušicki" iz Temerina ocenjuje: „U početku su bili laki, kasnije sve teži. Mogu reći da su bili srednje teški."

Adrian Komaromi, učenik završnog razreda zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla" dobro se pripremao za nadmetanje, jer želi da stigne do finala u Budimpešti. „Zadatke smo dobili na e-mail od našeg profesora Bele Juhasa i tako smo vežbali" kaže našoj ekipi.

Festival zvezda struke (Szakma sztar) pokrenut je 2007. godine, a od 2017. godine na njemu mogu da učestvuju i đaci izvan Mađarske koji uče na mađarskom jeziku. Organizator kvalifikacija u Vojvodini je Mađarski nacionalni savet. Ibolja De Negri, članica Izvršnog veća MNS-a kaže: „Festival zvezda struke za svoje ciljeve ističe popularizaciju struke, kao i stručno osposobljaanje u skladu sa potrebama privrede i njenim izazovima. Takođe i otkrivanje i pružanje podrške  talentovanim učenicima stručnih zanimanja."

Najuspešniji učenici odlaze na finale u Budimpešti koje će biti organizovano između 20. i 22. aprila.

Izvor: Pannon RTV