„Sombor je jedan od centara Mađara u Vojvodini” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

„Sombor je jedan od centara Mađara u Vojvodini”

Okružna organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u zapadnoj Bačkoj proslavila je u subotu uveče u Somboru Dan grada. Na manifestaciji su nastupili poznati muzičari, pevači i recitatori.

Organizatori su za okupljene u Mađarskoj Građanskoj Kasini, na proslavi Dana grada, koja je organizovana drugi put,  pripremili raznovrstan program. Prema rečima prisutnih, događaj stvara nove vrednosti i jača zajednicu.

Dr Đerđi Vamošer Goretić, potpredsednica Okružne organizacije SVM-a u zapadnoj Bačkoj: „17. februara 1749. Godine, Marija Terezija je uručila dokument sa kojim je Sombor dobio titulu Slobodnog kraljevskog grada i na osnovu kojeg je podignut na taj rang. Tada je započeo razvoj grada Sombora, kako ekonomski, tako  i kulturni razvoj, odnosno njegovo društveno bogaćenje i razvoj. To je bilo važno za svakog somborca, i tada ali i sada, pa tako i za Mađare u Somboru. "

Mađarski nacionalni savet  je imap važnu ulogu u opstanku Mađara u zapadnoj Bačkoj, rekao je Jene Hajnal. Predsednik MNS-a je objasnio da su na različitim nivoima obrazovanja pokušali da postignu da što više roditelja svoju decu školuju na maternjem jeziku. „Najvažniji princip opstanka jedne zajednice je maternji jezik, da taj jezik opstane, da deca rođena ovde mogu da se školuju na svom maternjem jeziku, počev od vrtića, pa na dalje. Ono što je veoma važno jeste da se osećaju kao kod kuće i kada je reč o informisanju i kada je reč o službenom uporebi jezika. ", rekao je Jene Hajnal.

Sombor je jedan od centara vojvođanskih Mađara - naglasio je Balint Pastor. Potpredsednik SVM-a je istakao da se ovakvi događaji moraju podržati, kako bi Mađari koji žive ovde sačuvali svoj identitet: „Veoma je važno da Mađari u zapadnoj Bačkoj pokušavaju da očuvaju patinu Sombora i istovremeno sačuvaju svoju zajednicu, naš maternji jezik i kulturu. Današnji događaj svakako doprinosi tome i svakako je neophodan. Na svima nama je da pružimo pomoć, kao što smo to i do sada pokušavali na različite načine. "

Na svečanosti povodom Dana grada Sombora, prisustvovali su i gosti iz bratskog grada Baje iz Mađarske.

Izvor: Pannon RTV