Senćanska Gimnazija dobila najsavremeniju opremu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Senćanska Gimnazija dobila najsavremeniju opremu

Zgrada senćanske gimnazije osim ove škole udomljava i Ekonomsko-trgovinsku te Medicinsku školu, a upravo je proširena za 500 kvadratnih metara.

Ekonomsko-trgovinska škola u Senti dobila je dva kabineta. Direktor Kornel Tot kaže da će moći da obezbede kvalitetno obrazovanje ako učenike podele po grupama. Do sada nije bilo dosta mesta za to, ali su sada obezbeđeni ti preduslovi. „Sve učionice su opremljene najsavremenijom opremom. Pod tim mislim na školske klupe, bele table, pametne table su postale vrlo značajne i nastavnici su naučili da ih koriste u roku od par dana, kao i đaci. Radi se o jako interaktivnom učilu. Pored toga je jako važna i računarska oprema koju smo dobili, naime obrazovanje u kabinetu daje zapravo suštinu, bit učenja ekonomije” – kazao je direktor.

Medicinska škola je takođe imala problema zbog nedostatka prostora u pogledu organizovanja praktične nastave. Sada su dobili dve učionice. Direktor Medicinske škole Zoltan Nađ Abonji kaže da je jedna učionica laboratorijum za medicinske tehničare, a moći će da je koriste i druge dve škole. U okviru godine prekograničnog stručnog obrazovanja je putem Mađarskog nacionalnog saveta uz pomoć Vlade Republike Mađarske ona opremljena dosta ozbiljnim uređajima u vrednosti od oko 50 hiljada evra – istaknuo je direktor i dodao da je druga učionica namenjena medicinskoj opremi.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal je kazao da se opremanje savremenom opremom može zahvaliti dobrim srpsko-mađarskim odnosima. „Svi vide, i država Srbija, i Mađarska da je vredno ulagati u ovo, investirati, razvijati, a mi se radujemo jer će mladima svi ovi projekti pomoći da napreduju, da gradimo budućnost i sve što se dešava verujem da ne zahteva samo 21 vek već i budućnost koja se tiče toga, da oni koji su ovde rođeni na svojoj rodnoj grudi traže i nadalje svoje ispunjenje” – rekao je Jene Hajnal.

Mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Janoš Arpad Potapi je dodao da će i nadalje da pomažu obrazovne programe MNS.

Izvor: Pannon RTV