Sećanje na mađarsku revoluciju u Kruševu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Sećanje na mađarsku revoluciju u Kruševu

Umetničkim programom i polaganjem venaca u subotu popodne u Kruševu u Severnoj Makedoniji obeleženo sećanje na ovamo izbegle nakon mađarske revolucije 1956.

Preko 550 Mađara nakon što je napustilo domovinu 1956. godine spas je našlo u Kruševu, u današnjoj Severnoj Makedoniji. U znak sećanja na te događaje 2016. godine postavljena je tabla na odmaralištu gde se tada bili smešteni.

Na ovogodišnjem pomenu učesnici su položili vence na spomen tablu. U ime mađarske Vlade venac je položila Judit Pirići Sabo, rukovodilac Glavnog odeljenja u Državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku, Ištvan Duks Laslo, ambasador Mađarske u Skuplju i Sabolč Hari, pukovnik, vojni ataše.

Aktivnosti organizacije makedonskih Mađara u Severnoj Makedoniji su za primer – rekla je Judit Pirići Sabo. „Uvek se bave temama kojima skreću pažnju na sebe, a svaka tema za rezultat ima i saradnju. Takav lep primer je bio obrada događaja vezanih za mađarski izbeglički kamp 1956. godine ovde u Kruševu, kao i zajedničko postavljanje spomen ploče povodom 60 godina od borbe za slobodu i revolucije iz 1956. godine. Takva tema je i istraživanje mađarsko-makedonskih muzičkih veza. Mi veoma vrednujemo ovu posvećenost i odanost domovini."

U ime organizacije makedonskih Mađara vence je položio predsednik Jožef Šutuš, u ime opštine Kruševo, predsednik opštine Tome Hristoski, a Jene Hajnal, predsednik u ime Mađarskog nacionalnog saveta kao i Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora. „ Danas smo posetili i ovdašnju srednju školu u kojoj je gimanzija i ugostiteljski smer. Razgovarali smo o budućim planovima, kao i o saradnji. Ustanova već ima bratske kontakte sa jednom školom u Mađarskoj i želeli bi da ostvare sličnu saradnju i sa jednom stručnom školom u Vojvodini. Mađarski nacionalni savet pomoći će ustanovama da se ova saradnja što pre ostvari."

Na pomenu se čulo da događaji iz 1956. godine u Kruševu pokazuju prijateljstvo makedonskog i mađarskog naroda.

Na poslednjem popisu stanovništva oko dve hiljade građana u Severnoj Makedoniji izjasnilo se kao Mađari. „Oko 40 do 50 porodica je aktivno, oni aktivno iskazuju svoje mađarstvo, posećuju manifestacije, aktivni su u mađarskim udruženjima. Uglavnom, poreklom su iz dva izvora. Delom su to vojvođanski Mađari koji su se u vreme Jugoslavije ovde zbračili, ovamo došli zbog posla i ostali. Drugi deo je valjda i zanimljiviji, nakon grčkog građanskog rata mnogo izbeglih je odvedeno za Mađarsku i druge socijalističke države. Od njih se dosta njih vratilo, i među njima, iako etnički nisu Mađari, mnogo njih je rođeno u Mađarskoj" objašnjava Ištvan Duks Laslo, ambasador Mađarske u Skoplju.

Na pomenu u Kruševu nastupili su učesnici međunarodnog đačkog kampa koji se upravo održava u ovom gradu, kao i plesna grupa „Taban" iz Mađarske.

Izvor: Pannon RTV