Peto metodu žele da usvoje u južnim krajevima | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Peto metodu žele da usvoje u južnim krajevima

Besplatni kontrolni pregledi dece sa rođenim i stečenim anomalijama obavio Peto institut u Somboru.

Cilj pregleda je uvođenje Peto metode, odnosno konduktivne pedagogije u južne krajeve.

Ćerka Dušice Ugrice iz Koluta ima problema sa centralnim nervnim sistemom. Majka se nada da će se ovom metodom poboljšati ćerkino stanje, jer nije zadovoljna tradicionalnom terapijom.

„Volela bih kada bi uspela da stignem do tronedeljnog kursa kako bih naučila i znala da primenim vežbe", kaže Dušica Ugrica.

Imre Deneš je zbog zdravlja sinova došao iz Telečke. „Najvažnije je u porodici da ima zdravlja. Šta će uspeti, kako će biti, još ne znamo. Pokušaćemo da dođemo na terapiju i na sve, kako bi uspelo".

Testiranje koje je rađeno u zgradi „Kasine" ima podršku i somborske lokalne samouprave.

Atila Pribila, pomoćnik gradonačelnika Sombora kaže: „Odlična je ova saradnja sa Mađarskim nacionalnim savetom, sa Sekretarijatom za obrazovanje, i jedan od rezultata te saradnje je i da je ovde došao Peto institut".

Peto metoda je kompleksna pedagoško rehabilitaciona metoda, koja ne sanira simptome, povređene organe, već pomaže uzimajući u obzir čitavu ličnost, uz  konduktivnu metodu.

Pal Čuka, rukovodilac međunarodnih kontakata u Visokoj školi „Peto Andraš" kaže: „Za nas uspeh se najbolje meri time što nam se obraćaju roditelja i deca da dođemo u Vojvodinu, gde na žalost postoji lista čekanja. Veliko je interesovanje i ne možemo uvek svakoga da primimo".

Atila Perpauer, predsednik odbora za obrazovanje u Mađarskom nacionalnom savetu naglasio je da od 2014. godine organizuju ove preglede. Cilj im je da se i u južnim krajevima prihvati Peto metoda. Projekat podržava i državni sekretarijat premijera za nacionalnu politiku Mađarske. „Ono što može da se nauči to je pedagogija. Mađarski nacionalni savet važnim smatra da stignemo do svakog naselja gde postoje porodice koje se bore sa ovom ili sličnom bolešću".

Nakon pregleda biće poznat tačan broj onih koji u zapadnoj Bačkoj traže Peto metodu i za koje će takođe biti otvoren tronedeljni kurs početkom juna u Subotici.

Izvor: Pannon RTV