Održan studijski dan u Gradskoj kući Subotice | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Održan studijski dan u Gradskoj kući Subotice

Tema događaja je bila svetska politička pozadina naše nacionalne tragedije, tokom koje su učesnici upoznati događajima iz 1944/45. godine.
Studijski dan je počeo putujućom izložbom pod nazivom „Golgota Mađara u Južnim krajevima”. Hladni dani i događaji 1944/45. Kako se mogu ove teme obraditi kroz jednu lekciju? Nastavnici su dobili nove informacije od predavača.

„Nema mnogo vremena da ovo učimo u školi, ovo su događaji sa kraja II. svetskog rata, i zbog nedostatka vremena nije moguće baviti se time, zato svaka obuka, studijski dan ili izložba koja se bavi ovom temom je važna” kaže nastavnik istorije Gergelj Barat Gabor.

Odbor za komemoraciju Grada Subotice smatra da je od značajne važnosti da nastavnici mogu da prenesu ovaj deo istorije svojim učenicima, kako bi postali svesniji onoga šta se desilo u to vreme i na koji način je Subotica pogođena događajima u II.svetskom ratu.

„Da se u svetsku politiku stavi  ono što je dovelo do toga da uopšte Subotica postane ratna zona i da sovjetske trupe prolaze ovuda. Kasnije su došle partizanske trupe i kako je zaista Subotica došla dotle da ima toliko žrtava, kada u stvari Subotica nije bila tako značajna sa strateškog stanovišta” rekao je Ištvan Bogner predsednik Odbora za komemoraciju.

Susret je organizovala Pax Romana Vojvodine u saradnji sa Savetom mađarske nacionalne manjine, a na molbu Komiteta za komemoraciju Grada Subotice. Očuvanje i negovanje uspomena je najvažnija stvar koju može nastavnik preneti učeniku – naglasio je Jene Hajnal predsednik MNS (Mađarska sloga). „Ono što je najvažnije na koji način možemo u budućnosti ova mesta uključiti u srca mladih ljudi, da ne bi samo čuvali sećanja na one koji su umrli kao Mađari 1945-e, već i u budućnosti, kroz decenije brinuli za neobeležene, a na mnogim mestima danas već obeležene grobnice.”

Putujuća izložba u predvorju Gradske kuće u Subotici „Golgota Mađara u Južnim krajevima” može se pogledati do 12.aprila.

Izvor: Pannon RTV