Obuka za vaspitače u Vojvodini | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Obuka za vaspitače u Vojvodini

U organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta tokom tri vikenda u osnovnoj školi „Petefi Šandor" u Senti biće održana dodatna obuka za vaspitače u Vojvodini.

Program je usmeren na uvođenje narodne tradicije u obrazovanje. Kurs pod nazivom „Za putovanje" bavi se ne samo proširenjem znanja o predmetima, nego nastoji dati i odgovore na  pitanja primene odgovarajućih metoda.

Na kurs u Senti došlo je 25 vaspitačica iz 14 naselja u Vojvodini. Pedagozi smatraju da su ova predavanja važna jer se sa njih deci vraćaju sa novim idejama – rekla je Timea Đolai Kovač, vaspitačica: „Naročito u oblasti narodne tradicije koja je deci veoma bliska. Mi potpomažemo ono što je nasleđe naših predaka, ono što je instinktivno u deci, ono u čemu od najranijeg uzrasta uživaju i vole. Pomažemo da to izađe u prvi plan, da se otkrije u današnjem, savremenom svetu odakle toliko uticaja dopire do njih."

Predavač Nora Nemet kaže da vaspitači imaju uslove da usvoje nove metode i poglede. „Suština ove obuke je u tome da prirodnim materijalima vežbaju svoje manuelne sposobnosti. Obrađujemo polje narodnih igara, narodnih plesova i ponešto od usmenog pripovedanja, kao i učenja narodnih pesama. To su polja koja pokriva ova obuka."

Na predavanja su stigle vaspitačice koje su na početku karijere, ali i one koje imaju višegodišnje iskustvo. „Za vojvođanske pedagoge Mađare veoma je važna obuka kako bi sačuvali identitet, mađarski identitet, mađarsku kulturu i očuvali mađarske običaje. Važno je da ovo znanje i ovu stručnost prenesu na mlade generacije" rekla je Ibolja De Negri, članica Izvršni odbora MNS.

Na stručnoj obuci vaspitači su se bavili i metodama koje se odnose na istraživačke aktivnosti, kao i učenja narodnih plesova. 

Izvor: Pannon RTV