Obuka srpskog jezika za studente prve godine | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Obuka srpskog jezika za studente prve godine

Mađarski nacionalni savet pokrenuo obuku srpskog jezika za studente prve godine studija u Novom Sadu.

Cilj obuke je da se poboljša znanje srpskog jezika na nivo koji lako može prevazići prepreke za dalje učenje na srpskom jeziku. Kurs se održava u Kolegijumu Evropa gde su student smešteni.

Besplatna obuka je organizovana za 18 studenata. Njih 16 nastavlja studije u Novom Sadu a dvoje u Subotici. Gabor Pletikosić iz Čantavira primljen je na Medicinski fakultet u Novom Sadu: “Pre svega, želim da poboljšam svoje komunikacione veštine na srpskom jeziku. Gramatiku sam naučio u srednjoj školi ali za mene je nedovoljno.”

Violeta Erdelji je stigla iz Malih Pijaca. Mlada brucoškinja želi da postane programer. Studije nastavlja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu: “MNS nudi mnogo mogućnosti, stipendiju, kolegijum. Mnogi iz moje generacije odlučuju otići u Mađarsku ali mislim da je to više moda nego odluka. Jedina prednost po meni je da mogu učiti na mađarskom jeziku ali ne osećam da je to dovoljno, jer želim da postignem više i još uvek ne osećam da želim napustiti Srbiju.”

Kurs traje dve nedelje, osam sati dnevno.

“Učićemo iz knjige, a zatim ćemo popodne izvoditi praktične vežbe. Idemo u centar, univerzitetski grad, na pijacu itd., i tamo mogu koristiti srpski jezik. Na ovom će biti naglasak“ kaže nastavnica Valentina Nađ.

Tokom kursa fokus je stavljen na govornu usredsređenost, funkcionalnu upotrebu jezika i širenje rečnika. Zahvaljujući Mađarskom nacionalnom savetu, studenti su i tokom srednje škole mogli da pohađaju ovakvu obuku i sad mogu dalje da razvijaju svoje znanje.

“Obuka koju organizujemo ove godine poslužiće da svi odu svojoj kući sa iskustvom, da su savladali viši nivo jezika, stekli samopouzdanje, motivaciju i hrabrost za upotrebu jezika. Od presudnog je značaja da se mladima pomogne da što lakše i brže prevaziđu teškoće srpskog jezika“ rekla je Aniko Jeras, predsednica IO MNS.

Besplatnu obuku organizuje MNS, realizuje centar za obuku Poslovna akademija iz Niša a traje do 20. septembra.

Izvor: Pannon RTV