A zökkenőmentes távoktatásért | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

A zökkenőmentes távoktatásért

A Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV együttműködésének köszönhetően a héten a felsősök számára elindult a magyar nyelvű távoktatás. A diákok a Pannon RTV műsorán követhetik figyelemmel a tanórákat. A jövő héttől az alsó osztályosok és a középiskolások is bekapcsolódhatnak a magyar nyelvű távoktatásba. A Vajdasági RTV műsorán is sugározni fogják a magyar nyelv és irodalom órákat az alsós diákok számára. A részletekkel kapcsolatban Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyilatkozott lapunknak.

– A Magyar Nemzeti Tanács napi szinten kapcsolatban áll az oktatásügyi minisztériummal, Vicsek Annamária államtitkár asszonnyal, és a tartományi oktatási titkársággal, Nyilas Mihály titkár úrral, valamint az iskolaigazgatóságokkal is. Az MNT a legjobb belátása szerint próbálja koordinálni a távoktatást. Az együttműködést folyamatosan figyelembe véve próbáljuk egymást segíteni abban, hogy a távoktatás magyar nyelven minél zökkenőmentesebben működhessen. Ezen a héten, szerdán indult el a magyar ajkú gyermekek számára a távoktatás a Pannon RTV műsorán. A felső osztályba járó diákok követhették a tévé képernyői előtt a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematikaórákat reggel kilenc órától. A jövő héttől kezdődően a délelőtti órákban az általános iskolák alsós osztályai kerülnek előtérbe, és őket várjuk a televízió képernyői elé. A Pannon RTV közvetítésében az elsőtől a negyedik osztályosok számára is elindul a távoktatás. Reggel nyolctól kezdődően az elsősökkel indul a program. A délelőtti órákban az alsósoknak, délután pedig a felsősöknek közvetítjük az órákat. Az alsósok számára a hét minden napján lesz matematikaóra, és hetente négyszer lesz magyaróra. Az elsősöknek és a másodikosoknak heti egy környezetismeret órájuk, a harmadikosoknak és a negyedikeseknek pedig heti egy természet és társadalom órájuk lesz. A felsősöknek ugyanebben az ütemben lesznek megtartva az óráik, mint a héten. A matematika- és a magyarórán kívül bekerültek a kisérettségi tantárgyai is, vagyis a történelem, a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz. Azon is a dolgozunk, hogy ha nem is hétfőn, de kedden elinduljon a távoktatás a középiskolás diákok számára is. A középiskolák vonatkozásában azt a tantervet kellett alapul vennünk, amely a gimnázium általános szakirányán van érvényben. A középiskolások napi egy magyar- és napi egy matematikaórát tudnak majd követni. Nekik nem a Pannon RTV műsorát kell nézniük, mert az órák egy YouTube-csatornára lesznek feltöltve. Reményeink szerint hétfőn délutánra elkészül a tananyag. Ha véletlenül mégsem, akkor kedden már biztosan a rendelkezésükre fognak állni ezek az órák – tudtuk meg Jerasz Anikótól.

Mint hozzátette, a Pannon RTV-vel párhuzamosan a jövő héttől a Vajdasági RTV 2-es csatornáján is elkezdődik a távoktatás magyar nyelven. Ezen a csatornán az általános iskola alsó osztályosai tudják követni az anyanyelvórákat. Itt ugyanazok a magyarórák lesznek levetítve, mint a Pannon RTV-ben. Elsőtől negyedikig minden évfolyamnak napi egy magyarórája lesz a Vajdasági RTV műsorán.

– Ezenkívül a Magyar Nemzeti Tanács folyamatosan bővíti a honlapját (www.mnt.org.rs és oktatas.mnt.org.rs) olyan tartalmakkal, amelyek segítségül szolgálnak a pedagógusoknak, hogy felépítsék a napi óráikat. Ezek a magyarországi Oktatási Hivatala által közzétett listán szerepelnek. Tudjuk, hogy minden tanárnak, osztályfőnöknek, tanítónak létre kellett hoznia különféle csoportokat a világhálón, amelyekben kommunikálhat a tanulóikkal, és le tudják bonyolítani azokat az órákat, amelyek elő vannak irányozva. Olyan tanagyagokat igyekszünk biztosítani, amelyeket az anyaországban is használnak a távoktatásban a pedagógusok. Nagyon köszönjük azoknak a pedagógusoknak, akik folyamatosan küldik nekünk az anyagokat, és kérik, hogy rakjuk fel őket a honlapunkra és a pedagógusportálunkra, hiszen szeretnék azokat a kollégáik rendelkezésére bocsátani. A pedagógusportálon és az MNT honlapján is megtalálhatóak azoknak az óráknak a felvételei, amelyek a Pannon RTV műsorán le lettek sugározva. Természetesen a középiskolásoknak szánt órákat is meg fogják találni. Nagyon köszönjük azoknak az osztálytanítóknak, szaktanároknak és középiskolákban oktató tanároknak, akik vállalták, hogy ebben a rendkívüli helyzetben kamera elé állnak, és a nyilvánosság előtt tartanak órákat. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Azt látjuk, hogy kiváló szakemberek, és kiváló munkát végeztek. Egyfolytában érkeznek a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalába a pozitív visszajelzések arról, hogy mennyire kiválóak ezek az órák, hogy milyen hasznosak, és hogy mennyire lekötik a gyerekek figyelmét. Ezekre az órákra a tanáraik is tudnak építeni, hiszen sokkal könnyebb egy bevezető- és egy zárórészt hozzáfűzni ezekhez az órákhoz. Sokkal könnyebb így dolgozni, mintha ez a lehetőség nem volna adott – mondta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Mint kiemelte, minden héten igyekeznek nyilvánosságra hozni azokat a témákat és tanítási egységeket, amelyeket a tanárok fel fognak dolgozni a televíziós oktatás keretében. Ezeket a Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV honlapján is meg fogják jelentetni. Ennek köszönhetően a pedagógusok is könnyebben tudnak dolgozni, és el tudják készíteni az operatív terveiket.

– Nagyon hálásak vagyunk az iskolák igazgatóinak is, hiszen több csoportban, több helyszínen folytattunk személyes megbeszéléseket az intézmények vezetőivel, akik a rendelkezésünkre álltak. Biztosítják azokat a szakembereket, akik az elkövetkező hetekben is meg fogják tartani az órákat a nyilvánosság előtt, és akik vállalták azt, hogy az operatív terveket kidolgozzák az év végéig. Ezzel a munkával utat mutatnak a többi pedagógusnak is, hiszen az operatív tervek alapján a többiek is tudnak dolgozni. Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak. Számos visszajelzést kapunk a szülőktől, a pedagógusoktól és az iskolaigazgatóktól. Követik azt a munkát, amelyet a pedagógusok a tévé kamerái előtt végeznek. Azt tapasztaljuk, hogy a pedagógusaink nagyon jól helytállnak, ügyesen vették az akadályokat. Nagyon gyorsan átálltak erre a helyzetre, amely pár nap alatt keletkezett. Nem volt honnan meríteniük, hiszen ez mindannyiunk számára egy új helyzet – szögezte le Jerasz Anikó.

A magyar nyelvű távoktatással kapcsolatos órarendet a http://mnt.org.rs/tavoktatas-orarend honlapon találják. A televíziós órák visszanézhetőek a https://pannonrtv.com/rovat/tavoktatas és a http://www.mnt.org.rs/tavoktatas-magyar-nyelven oldalakon. A tanárok további tananyagokat feltölthetnek az oktatas.mnt.org.rs oldalra is.

Forrás: Magyar Szó, 2020. március 21.