Segítség az iskolakezdéshez | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Segítség az iskolakezdéshez

A budapesti Rákóczi Szövetség az idén először minden vajdasági magyar első osztályos tanulónak 10 ezer forint értékű iskolakezdési ösztöndíjat adományoz. A szabadkai kisdiákok tegnap vehették át az ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség képviselőitől a Majsai Úti Általános Iskolában.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség 2013 óta működik együtt.

– Közösen valósítjuk meg a mi beiskolázási programunkat és a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programját. Ezek kiegészítik egymást, hiszen az elsős tanulók iskola-előkészítősként a tavasz folyamán átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát, a Mátyás királyos könyveket és a csokoládét. Miután beiratkoztak az első osztályba, megkapták az iskolatáskákat, majd szeptemberben a Magyar Nemzeti Tanácstól tanszercsomagot kaptak. Most átadásra kerültek a Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíjai. Az elmúlt években az iskolaválasztási program csak a szórványközösségben valósult meg. Ettől az évtől kezdve az egész Vajdaságot érinti, tehát összesen 1313 ösztöndíj lesz kiosztva 26 község területén. Most nyolc község lép be ebbe programba, köztük Magyarkanizsa, Szabadka, Topolya, Kishegyes, Csóka, Zenta és Óbecse. Ettől az évtől kezdve azok a magyar elsősök is, akik ezeknek a községeknek a területén járnak általános iskolába, meg fogják kapni az ösztöndíjat. A Majsai Úti Általános Iskolában 163 ösztöndíjat adtunk át azoknak az elsősöknek, akik Szabadka város területén tanulnak. Tíz általános iskola tanulói vesznek részt az ünnepélyes ösztöndíjátadáson –nyilatkozta Jerasz Anikó.

– Négy általános iskola diákjai, akik Szabadka városhoz tartozó falvakban járnak iskolába, a helyszínen vehetik át az ösztöndíjat. A bajmoki elsősök már megkapták, a csantavéri, a királyhalmi, a hajdújárási és a palicsi elsősök pedig csütörtökön fogják átvenni – emelte ki az MNT VB elnöke. Mint hozzátette, a Rákóczi Szövetség már több mint három évtizede azon dolgozik, hogy összekovácsolja a Kárpát-medencei magyarságot. Nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar nyelvű oktatásra. Ezzel a támogatással arra ösztönzik a szülőket, hogy gyermekeik számára az anyanyelvű oktatást válasszák. Az iskolaválasztási programon kívül a Rákóczi Szövetség számos programot dolgozott ki a felsősöknek, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak.

Petrovai László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója a következőket hangsúlyozta:

– A Rákóczi Szövetség a magyar iskolaválasztási programot 2004-ben indította el a Felvidéken. Vajdaságra 2013-ban terjedt ki a program. Ekkor még ott valósult meg, ahol a magyarság létszáma 20 százalék, illetve ennél kevesebb. Az ezt követő években ezt kiterjesztettük azokra a területekre is, ahol a magyar lakosság aránya 30 százalék, illetve az alatt van. Az idén az egész Vajdaság része lett ennek a programnak, ugyanis a Rákóczi Szövetség erőforrásai lehetővé tették, hogy az egész Vajdaságot bevonjuk ebbe az ösztöndíjprogramba. Azt gondoljuk, hogy ez nagyon hasznos és jó lépés volt. Az idén ősszel, szeptember közepétől decemberig csaknem 9000 kisdiák veheti át ezt az ösztöndíjat 410 átadási ünnepség keretében az egész Kárpát-medencében – hallottuk Petrovai Lászlótól.

A megjelentek megtekinthették az Állati jó történetek című zenés előadást Kálló Béla és Orlovity Sztaniszlava színészek előadásában. Ezt követően az elsősök és szüleik átvehették az ösztöndíjakat a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács munkatársaitól.

Forrás: Magyar Szó, 2019. november 21. 1. 9.