Százhetvenöt éves a Szent Ágota-templom | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Százhetvenöt éves a Szent Ágota-templom

Hálaadó szentmise és falunap Magyarcsernyén.

Vasárnap hálaadó szentmisén ünnepelték meg a magyarcsernyei Szent Ágota-templom fennállásának 175. évfordulóját. A hétvégen falunapot is tartottak. Volt főzőverseny, gyerekolimpia, koncertek. A templomban felszentelték az eddigi 17 magyarcsernyei plébános nevét tartalmazó emléktáblát, a Kistemetőben pedig leleplezték és megáldották az első világháborúban elesett mintegy száz helybéli emlékét őrző, felújított emlékművet. A rendezvényekre a csernyei és a környékbeli hívek és polgárok mellett magyarországi és romániai vendégek is érkeztek. Jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség több tisztségviselője is. Ahogy Tóth László tanácselnök mondta, Magyarcsernyén a hétvégén volt az idei év legnagyobb ünnepe, amely megmozgatta a falu apraját-nagyját.

A hálaadó szentmisét Német László bánsági megyés püspök vezetésével és a bánsági papság közreműködésével mutatták be. Mint hangsúlyozta, a templom a közös házunk, onnan senki sincs kirekesztve, ugyanakkor a templomot a híveknek kell éltetniük. Kegyelemnek nevezte a magyarcsernyeiek azon lehetőségét, hogy lehet helyben élő papjuk. Mint fogalmazott, az elvándorlásról ugyan nyomasztó adatok tanúskodnak, viszont akik itthon maradtak, azok a saját erejükből képesek alakítani a jövőjüket.

Ahogy Szekula Sándortól, az egyháztanács elnökétől hallottuk, a magyarcsernyei hívek összetartóak, s ez a templom felújításakor is kifejezésre jutott. Vasárnaponként 50-60-an jönnek el a szentmisére, ünnepnapokon azonban többen vannak.

– Egy ilyen ünnep fontos esemény, hiszen vissza tudunk tekinteni a múltunkra, fel tudjuk térképezni mindazt az értéket és erőt, amely bennünk és őseinkben lakozott. Lendületet, bátorítást is ad mindannyiunknak, hogyha van jövőnk, van hitünk és erős szeretetünk. Figyelmeztet bennünket ez az ünnep arra is, hogy Istenre kell alapoznunk az életünket – mondta Szemerédi Pál atya, magyarcsernyei plébános.

Az eseményre sok elszármazott is hazalátogatott. Dunai László családjával a múlt század kilencvenes éveiben költözött Svájcba, de amikor csak teheti, hazalátogat. Mint vallja, bő egy év múlva a feleségével hazaköltöznek Magyarcsernyére.

Forrás: Magyar Szó, 2019. július 22. 5.