A fogyatkozásból a gyarapodás felé | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A fogyatkozásból a gyarapodás felé

Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferenciát tartottak Zentán

A megoldások kereséséről, magyarságunk lélekszámának növekedési esélyeiről szólt ma a zentai a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomban megtartott, Együtt-lét – Hit és család, megmaradás a határon túl elnevezésű VIII. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencia. Megvalósulását támogatta a Zentai Közkórház, a Zentai Polgármesteri Hivatal, a Kis Szent Teréz Plébánia, a szegedi Gál Ferenc Főiskola, továbbá a Szeged Csanádi Egyházmegye, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, a Diczfalusy Alapítvány, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzata és nem utolsósorban a Vajdasági Magyar Szövetség.

A rendezvény ökomenikus imával vette kezdetét nt. Dolinszky Gábor szabadkai evangélikus püspökhelyettes, nt. Harangozó László szabadkai református lelkipásztor és msgr. Nagy József zentai római katolikus plébános közreműködésével, majd dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, prof. emiratus dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötték az egybegyűlteket, majd két szekcióban következtek az előadások. Az első részben főleg társadalmi, politikai és vallási oldalról közelítették meg a témát, míg a folytatásban orvosi szempontból vázolták fel a helyzetet és adtak útmutatót a pozitív kimenetelű változásokhoz, vagyis a magyarság lélekszámának megtartásához, esetleges növekedéséhez.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke A magyarság megmaradása szülőföldjén című előadásában úgy fogalmazott, hogy szembe kell fordulnunk azzal a realitással, hogy fogyatkozunk és nekünk magunknak kell elhinnünk, hogy megmaradunk magyarként itt az anyaföldön:

– A vajdasági magyarság az elmúlt három évtizedben folyamatosan azt bizonyítja, hogy fontosak a tények, de szembe lehet velük menni és eredményt lehet produkálni. Hogy van-e esélyünk, hogy megmaradjunk itt? Határozottan mondhatom, hogy igen, ez megvalósítható. Ezek nem olyan célok, melyek ködbe vesznek. Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy azt a képet, amelyet kitűztünk magunk elé, reális eséllyel megvalósítsuk. Megmaradási és boldogulási esélyeinket növeli, hogy az elmúlt egy évtizedben Magyarországnak olyan kormánya van, amely nemzeti szinten azt gondolja, amit mi, és az visszaható erőként erősít bennünket. A vajdasági magyar közösségben hihetetlen újra és újratermelődő felkészültség és akaraterő van és ez a közösségi elkötelezettség teszi lehetővé, hogy az elképzeléseinket megvalósítsuk.

Dr. Mák Kornél PhD, Kecskemét alpolgármestere a hagyománytisztelet fontosságát, mint a pozitív tudatformálás eszközét emelte ki, dr. Kozma Gábor, a szegedi Gál Ferenc Főiskola rektora pedig a nevelés nézőpontjából elemezte a konferencia témáját.

 

 

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felvázolta az MNT feladatait és az elmúlt időszak erőfeszítéseinek eredményeit, msgr. Nagy József plébános bemutatta a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot magáénak valló hívőközösséget, ft. Baricz Lajosmarosszentszéki lelkész pedig saját közösségét, és az ottani demográfiai helyzetet.

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Kórház volt igazgatója arról beszélt, milyen szociális és egészségügyi intézkedések történnek Zentán, és felvázolta azokat a felújításokat és hozzáépítéseket, amelyek várhatóan megtörténnek a zentai kórházban.

Dr. Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke, a konferencia egyik fő szervezőjeként szólt a társaság ténykedéseiről, és beszélt arról is, milyen fontos szerepe van hitünknek a család megtartásában és arról is, hogy a fizikai és a lelki egyensúlyunk helyreállításával is sokat tehetnénk megmaradásunkért.

A konferencián a szakemberek mind azt hangsúlyozták, hogy a családok gyermekvállalási kedvét kell visszahozni, meg kell értetni a fiatalsággal, hogy a gyermekvállalás kezdetét nem szabad kitolni a harmincas évek fölé, és, hogy a népességfogyás megállításához a társadalom egy jelentős részének kellene három, vagy több gyermeket vállalnia, pláne, hogy sokan egyet, vagy egyet sem vállalnak. Ezekről értekezett a második szekcióban prof. dr. Németh Gábor, az SZTE ÁOK szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, majd dr. Slobodan Živković, a zentai Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa a kórház szülészeti osztályát mutatta be. Elmondta, hogy a szülészeti tájékoztatás anyanyelven történik, hangsúlyozta ennek fontosságát és beszélt az osztály felkészültségéről, bababarát státuszáról. A folytatásban előadások hangzottak el a szűrővizsgálati programokról, arról, hogy mit tehetünk a nevelés és képzés eszközeivel a fiatalok gyermekvállaláshoz való viszonyának előrelendítésében, bemutatkozott a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége és egy kutatási program tapasztalatai is elhangzottak a Nagyszülőkre is szükség van címmel.

A színvonalas konferencián a zene is helyet kapott, így Megumi Teshima hegedűművész és Kálmán Imre gordonkaművész, valamint dr. Borbély Zoltán orgonaművész is fellépett.

A konferencia következő állomása Tusványoson lesz júliusban, majd szeptemberben Debrecenben. A befejező rendezvényt a Magyar Parlament felsőházi dísztermében tartják majd meg.

Forrás: Magyar Szó, 2019. június 22. 23. 5.