Az erős család az erős nemzet alapja | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Az erős család az erős nemzet alapja

A hétvégén Zenta község területén is folytatódott a Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozó-sorozata. Péntek este Tornyoson Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője és Czegledi Rudolf, a vajdasági magyar párt alelnöke és Zenta község polgármestere, szombat este Bogarason pedig Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Pék Zoltán, Czegledi Rudolf és Nyilas Mihály volt a vendége a lakossági fórumoknak és hívta fel a jelenlévők figyelmét az EP-választáson való szavazás fontosságára, amely az idén először adatik meg a külhoni, így a vajdaságban élő magyarok számára is.

– Most egy olyan keresztény értékrendet, egy olyan örökséget, egy olyan múltat, hagyományt és közösséget tudunk felmutatni, amely most meg tudja erejét is mutatni az európai uniós választásokon – emelte ki Hajnal Jenő napilapunknak adott nyilatkozatában, s elmondta, hogy most meg tudja mutatni azt is, hogy mi itt Szerbiában mennyit érünk, milyen erőnk és hitünk van, s arra biztatunk minden kettős állampolgársággal rendelkező embert, hogy vegyen részt ezen a választáson, hiszen saját sorsunkról is döntünk.

Az MNT elnöke szerint az Európai Unióban születő hatalom meghatározhatja Szerbia uniós csatlakozásának az időpontját is, és hogy mi, kisebbségi léthelyzetben élők, hogyan éljük meg a léthelyzetünket, s az EU miképpen is tekint ránk, őshonos lakosságra.

Az MNT-elnök abbeli reményének is hangot adott, hogy a tavalyi magyarországi választásokhoz képest az EP-választásokon még több vajdasági magyar vesz majd részt, mert mint ahogyan elmondta, e voksolásnak az is a tétje, hogy a vajdasági magyarság megjelenik mint szavazótömb, láthatóvá válunk, és az az erő, amit a részvétellel fel tudunk mutatni, egyáltalán nem jelentéktelen dolog sem Szerbiában, sem Magyarországon, és még az Európai Unióban sem.

Tornyoson egyébként a VMSZ képviselői a család szerepének fontosságára és a magyar kormány családpolitikájának a sikerességére hívták fel a jelenlévők figyelmét. Pék Zoltán a tornyosi fiókkönyvtárban megrendezett összejövetelen ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar kormány az elkövetkezőkben is folytatja családpolitikáját, s még nagyobb támogatásokat irányoztak elő ezen a téren. Pék felszólalásának végén kihangsúlyozta azt is, hogy az erős család az erős nemzet és az erős állam alapja.

Pék felszólalását követően Jerasz Anikó a magyar kormány által a vajdasági magyar családoknak, óvodáknak, iskoláknak és más intézményeknek nyújtott támogatásokról szólt, s elmondta, hogy szerinte mindannyiunknak Magyarországot kell erősíteni az EP-választásokon, mert nem hagyhatjuk, hogy a keresztény értékrend megszakadjon, hisz emellett növekedtünk, s az elkövetkező időszakban is meg kell erősíteni ezt az értékrendet. Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, a VMSZ alelnöke beszédében többek között azt hangsúlyozta ki, hogy a soron következő EP-választásokon valójában két értékrend ütközik meg egymással, s hosszú évek után az Európai Unió területén most ez olyan választás, amelynek tétje óriási, ez ugyanis Európa jövőjét is meghatározza. Czegledi szerint lényegében a bevándorláspolitika és a nemzeti politika hívei ütköznek meg egymással.

Szombat este Bogarason Mit kínál a magyar nemzet? címmel tartották meg a Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozóját.

Forrás: Magyar Szó, 2019. április 15. 6.