A pénzügyi ismeretekről magyarul | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A pénzügyi ismeretekről magyarul

Bemutatták a közgazdasági középiskolásoknak szóló segédtankönyvet.

A Pénzvilág című segédtankönyv a közgazdasági szakközépiskolák diákjai számára készült, elsősorban a pénzforgalmi ügyintéző, az ügyintéző titkár, a kereskedelmi és szolgáltatási ügynök, a közgazdasági technikus és az idegenforgalmi ügyintéző szakokon tanulóknak. A kézikönyv a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola kiadásában jelent meg. Ez utóbbi intézmény adott otthont a könyv bemutatójának, amelyre tegnap került sor. A kiadványt a szerzők, Lazić Éva és Loboda Szonya, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szaktanárai, valamint Tóth Kornél, a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola igazgatója, és egyúttal a kiadvány egyik recenzense mutatták be.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnök szerint azért van szükség erre a hiánypótló kiadványra, mert a vajdasági közgazdasági középiskolák szakirányai igen népszerűnek és attraktívnak számítanak a magyar diákok körében.

– Fontos, hogy a tanárok vállalják a szerző szerepét, és hogy magyar nyelven íródjanak tankönyvek, hiszen sokkal nagyobb értékük, jelentőségük van az anyanyelven íródott tankönyveknek, mint a szerb nyelvből fordítottaknak. A középiskolás korosztály esetében hiány van a magyar nyelvű tankönyvekben, különösen a szaktantárgyak tanításánál, hiszen a tankönyvek régi kiadásúak, elavultak. A szaktanárok anyaországi és szerb nyelvű tankönyvekből készítenek jegyzeteket, és ezekből próbálják felépíteni az óráikat – szögezte le Jerasz Anikó. Hozzátette, hogy az MNT támogatni fogja a Pénzvilághoz hasonló kiadványok megjelentetését. Kiemelte, hogy előkészületben vannak további segédtankönyvek.

Loboda Szonya a bemutatón elmondta, hogy azért volt szükség erre a segédtankönyvre, mert az órákon a tanárok sokszor nem tudnak effektíven dolgozni a diákokkal, mert vagy diktálniuk kell az anyagot, vagy fénymásolatokat kell kiosztaniuk. A Pénzvilág a pénzügyvitel tantárgyra fókuszál, ám más pénzüggyel kapcsolatos tantárgyaknál is használható. Loboda Szonya szerint azért is szükség volt erre a kiadványra, mert a diákok nehezen tudják a tankönyveket használni, ezekből kiszűrni a lényeget stb, holott erre a későbbiekben, az egyetemi tanulmányaik során, nagy szükségük lesz.

Lazić Éva szerint a közgazdasági középiskolák szaktanárai körében állandó beszédtéma volt, hogy ki honnan szerzi meg, miként állítja össze az órák tananyagát. Elmondta, hogy szerzőtársával igyekeztek követni a szerbiai pénzügyi rendszert és a tantervet. A pénzügyviteli órákon felmerültek olyan kérdések is, hogy miként kell kitölteni az adónyomtatványokat, hogyan működik a tőzsde, és hogyan kell takarékoskodni. Lazić Éva szerint a segédtankönyv ezekre a kérdésekre is választ ad.

– A könyv a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tudott megjelenni. Ezek az oktatási intézmények 2015-től, a szakképzés évétől folyamatosan támogatásban részesülnek. Ennek köszönhetően például a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola és az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola tankonyhái, valamint a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola és a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola számítógépes termei új felszereléssel gazdagodtak – hangsúlyozta Jerasz Anikó, aki a bemutató után jelképesen átadta a kiadvány egy-egy példányát a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola és a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola igazgatóinak. A Pénzvilág ötszáz példányban jelent meg, és a tegnapi nap folyamán e négy vajdasági közgazdasági középiskolába jutott el az érintett diákokhoz.

Forrás: Magyar Szó, 2019. március 12. 9.