Mesekönyv ajándékba | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Mesekönyv ajándékba

A Rákóczi Szövetség csomagja 1800 vajdasági nagycsoportos óvodáshoz jut el

Az idén a Kárpát-medence 20 ezer nagycsoportos óvodásához jutott, illetve jut el a Rákóczi Szövetség karácsonyi csomagja. Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével 1800 kisgyermek részesül a Rákóczi Szövetség ajándékában. Tegnap Bácskertesen és Csantavéren adták át az adventi ajándékcsomagot a magyar óvodásoknak.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Bambi óvodájának 60 nagycsoportosa részesült az ajándékban, amely Mátyás királyról szóló meséket tartalmazó könyvből és csokoládéból áll. Az eseményen Csáky Csongoron, a Rákóczi Szövetség elnökén, és Csizmadia Anna elnökségi titkárvezetőjén kívül jelen volt Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke, valamint Kecsenovics Szabó Dóra, a csantavéri általános iskola és óvoda igazgatónője.

András Gyuricsin Réka és Rekić Adél is izgatottan vették át a karácsonyi ajándékot. Nagyon tetszett nekik a könyv és csokoládé, mert szeretik az édességet. Megígérték, hogy ha jövőre megtanulják az ábécé összes betűjét, akkor a Mátyás királyról szóló történeteket is el fogják olvasni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, céljuk a határon túli magyar közösség iskolaválasztási megerősítése, vagyis az, hogy segítsék és arra bátorítsák a magyar szülőket, hogy gyermekük az anyanyelvén tanuljon. Ezenkívül fontosnak tartja, hogy a külhoni magyar gyermekek a többségi nemzet nyelvét is magas szinten elsajátítsák. Mindezt azért, hogy a későbbiekben könnyebben boldoguljanak abban az országban, ahova születtek. A Rákóczi Szövetség Gólyahír Programjának keretében babanaplót ajándékoznak a külhoni magyar szülőknek, és az egész Kárpát-medencében megközelítőleg 80 000 magyar középiskolás diák vehet részt a kirándulásaikon, vezetőképzőiken, táboraikban. Jövőre további 2000 „mélyszórványban” élő középiskolásnak szeretnének lehetőséget adni, hogy ellátogassanak Budapestre – nyilatkozta Csáky Csongor.

Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke örömét fejezte ki, amiért az MNT 2013 óta ilyen jól együttműködik a Rákóczi Szövetséggel.

– Az MNT és a Rákóczi Szövetség közös céljai között szerepel az is, hogy a szórványban élő magyar és kétnyelvű családok is a magyar nyelvű óvodai csoport, illetve iskolai tagozat mellett döntsenek – szögezte le Jerasz Anikó. Kiemelte, az MNT célja, hogy tájékoztassa a szülőket a szerbiai és az anyaországi ösztöndíj-lehetőségekről, valamint támogatásokról. Sikeresnek tartja az MNT Vackor-programját, illetve a beiskolázási programot is, mert a tömbben egyre több magyar szülő dönt úgy, hogy gyermekét magyar tagozatba íratja. A Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagját a héten, illetve a második félév elején minden vajdasági nagycsoportosnak eljuttatják.

A kupuszinai Méhecske Iskoláskor Előtti Intézmény Mézeskalács óvodájában De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csizmadia Anna, a Rákóczi Szövetség elnöki titkárságvezetője adta át a Mátyás királyról szóló mesekönyvet és csokoládét tartalmazó ajándékcsomagokat.

Az átadáson jelen voltak az intézmény dolgozói, továbbá Péter István, a zombori Szórványközpont vezetője, és Csíkos Sándor, a kupuszinai József Attila Általános Iskola igazgatója.

Az ajándékozók hangsúlyozták az anyanyelven való óvodai nevelés és iskolai oktatás gyakorlatának, fenntartásának fontosságát, tájékoztatták a jelenlevőket a különböző oktatási pályázatokról, amelyek a jövőben is rendelkezésre állnak majd. Emellett külön felhívták a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy ne vásároljanak iskolatáskát az őszi iskolakezdésre, hiszen a magyar nyelvű tagozatba induló gyerekek ajándékba kapják majd.

Forrás: Magyar Szó, 2018. december 21. 1. 7.