Gólyahír Program a szórványmagyarság megsegítésére | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Gólyahír Program a szórványmagyarság megsegítésére

Bezdánba és Kúlára vitt ajándékcsomagokat a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége

Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács folytatja a Rákóczi Szövetség Gólyahír elnevezésű programjához kapcsolódó Első könyvem című kiadványok – melyek egyben babanaplók is – kiosztását azoknak a magyar újszülötteknek, akik az idén látták meg a napvilágot. A kiadványok ünnepélyes átadására először Bezdánban, majd Kúlán került sor, ahol jelen voltak az adományozók képviselői is.

"A Gólyahír Programunk, illetve maga a magyar iskolaválasztást szolgáló beiratkozási programunk itt a Délvidéken, Vajdaságban azokat a településeket érinti, ahol 30 százalék alatti arányban élnek magyarok. Bezdánban és Kúlán megható érzésben volt részünk, mert azt láttuk, hogy ezek a közösségek, ha éppen megfogyatkozóban is vannak, de élnek és élni akarnak, hiszen a rendezvényeken összesereglett újszülöttek és magyarul beszélő családok egyértelmű jelét adták a világnak, hogy van jövő, amibe kapaszkodnak. Ezt igyekezett a Rákóczi Szövetség egy Babanaplóval, egy gesztussal, egy első kézfogással segíteni, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy a közösségnek fontos az ő gyermekük sorsa, hogy tartoznak valahová. Ezek a személyes élmények a magyar-magyar összetartozást jelentik. A Kárpát-medencében összesen nyolcezer újszülöttet tervezünk ezzel a Babanaplóval köszönteni, itt Vajdaságban pedig több mint ötszáz újszülött számíthat a segítségünkre", mondta Csáki Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának az elnöke elmondta: "Itt Kúlán most nyolc újszülöttnek, illetve az ő szüleiknek, nagyszüleiknek nyújtottuk át a Rákóczi Szövetség által biztosított Első könyvem c. kiadványokat. Ezt megelőzően Bezdánban jelen voltak a magyar lakta nyugat-bácskai településekről (Doroszló, Zombor, Nemesmilitics, Gombos, Szilágyi, Bácsgyulafalva…) összesereglett kisbabák és az ő szüleik, akik egy, a kúlaihoz hasonló színvonalas művelődési műsor keretében átvették a nekik szánt csomagokat. A következő hetekben 21 vajdasági önkormányzat területén negyven településre látogatunk majd el, hogy ott is kiosszuk az adományokat és átadjuk az üzenetet, hogy nagyon fontos a közösségünk számára, hogy a kisbabák megérkeztek, és hogy jelezzük: a későbbiek folyamán, az iskoláztatás és a nevelés későbbi lépcsőfokain is számíthatnak a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács, valamint az anyaország támogatására".

Forrás: www.vajma.info