Vizsgálták a Szerbiában tevékenykedő nemzeti tanácsok működését | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Vizsgálták a Szerbiában tevékenykedő nemzeti tanácsok működését

Konferencián mutatták be A nemzeti kisebbségek hatékony részvétele a közéletben című projekt kutatási eredményeit Szabadkán, a Magyar Nemzeti Tanács székházában.

Ahhoz, hogy a kisebbségek számarányukhoz képest arányosan jelen legyenek az élet minden területén, annak alapvető feltétele az elkészült tanulmány - hangsúlyozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A kutatás több mint két évig tartott, amely alatt a nemzeti közösségek alapvető jogait vizsgálták meg. Goran Bašić, a kutatás vezetője szerint az állami szervekben foglalkoztatott nemzeti közösségekhez tartozók aránya Vajdaságban jobb mint Közép-Szerbiában.

Goran Bašić, kutatásvezető: „Amikor megnézzük a tartományi és köztársasági parlamentet, akkor látjuk, hogy az egyetlen olyan párt, amely stabil résztvevője ezeknek, az a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokratikus Cselekvés Pártja. Minden más nemzeti közösség, akik kisebb létszámúak, akik politikailag nincsenek jól koordinálva, tulajdonképpen nem tudnak részt venni a döntéshozatalban.”

A kutatás a Szerbiában tevékenykedő nemzeti tanácsok működését is vizsgálta - hangsúlyozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon fontos, hogy esélyt adjunk a közéletben arra, hogy meghallgassák a kérelmünket, véleményünket. Az, ami még fontosabb, hogy legyenek olyan szakembereink, akik a közéletben helyt tudnak állni és méltóképpen tudják képviselni ezt a közösséget. Ehhez a legalapvetőbb feladat, hogy minél több fiatalt vonjunk be a közéletiségbe és a politikai életbe, a nemzeti tanács munkájába.”

A konferencia a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium a belgrádi Etnikai Kutatóközpont szervezésében jött létre.

Forrás: Pannon RTV