Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács

34. rendes ülését tartotta a Magyar Nemzeti Tanács. Az ülésen szó esett a Vajdaság Autonóm Tartomány területén lévő középiskolák első osztályába beiratkozó magyar tanulók létszámáról is.

A képviselők döntöttek a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű általános iskolás osztályok megnyitásáról, illetve vajdasági oktatási és kulturális intézményekben történő személycserékről is.

A képviselők egyhangúlag támogatták az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2017. évi jelentését. Az intézmény fejlesztésére sikeresen elnyert pályázati támogatásokról Csonka Áron számolt be. A könyvtárigazgató elmondta, az intézmény tavaly mintegy kettő és fél millió dinárt nyert pályázatok útján.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács konstruktívan részt vett a tárgyalásokon a szerb oktatási minisztériummal, a helyi önkormányzatokkal és az iskolákkal a szeptemberben induló magyar középiskolai szakokról.

Jerasz Anikó, elnök Végrehajtó Bizottság, MNT: „A tanács Végrehajtó Bizottsága támogatta a 2018/2019-es tanévben, Vajdaság Autonóm Tartomány középiskolák első osztályába beiratkozó tanulók javasolt létszámát. Természetesen ezt a kérelmet részleteiben áttárgyalta és megbeszélte az Oktatási Bizottság is és támogatásban részesítette és ezt figyelembe véve támogatta a Végrehajtó Bizottság is.”

Vajdasági oktatási és kulturális intézményekben zajló személycserék támogatásáról is döntöttek az MNT ülésén.

Vita alakult ki a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóválasztása körül. Tari István VMDK-s képviselő azt nehezményezte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóválasztásán Dragan Rokvićot támogatta, miközben Hicsik Dóra is jelöltette magát. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője szerint amennyiben van magyar jelölt egy intézmény élére, akkor mindenképpen őt kell támogatni.

Zsoldos Ferenc, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Hogyha van egy jelölt, aki elindult a választásokon, és ő úgy érzi, hogy alkalmas arra a posztra, és ő az egyetlen magyar jelölt, akkor nekünk mint a Magyar Nemzeti Tanács tagjainak, igenis támogatnunk kell őt.”

Hajnal Jenő szerint a meghallgatáson a jelölt is beszélt arról, hogy nincs vezetői tapasztalata. Az MNT elnöke felvetette a kérdést, de honnan is lenne, mikor nem volt rá lehetősége és az előző igazgató és mások sem tették ezt lehetővé Hicsik Dóra számára. Hajnal úgy fogalmazott, ez a kultúráról szóló törvénynek és a szerbiai rendszernek is a hibája, hogy nincs megoldva az, hogy miként jussanak a fiatalok lehetőséghez. Hicsik egyébként visszalépett a jelöléstől.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ha valaki mélyebben a szöveg hátterébe próbált belenyúlni, akkor láthatta, hogy ki volt az a jelölt, akit én támogatni szerettem volna. Az erőviszonyokat látva azt a helyzetet próbáltam menteni ilyen formában, hogy egy fiatal, nagyon tehetséges könyvtáros ne kerüljön abba a helyzetbe, amely ellehetetleníti a jövőbeni helyzetét és munkáját. Hiszen ott a vita közben, ha a jegyzőkönyvet elolvasták, láthatták, hogy a Horvát Nemzeti Tanács képviselője hogyan minősítette és reagált az ő jelölésére. Látva az összes többi észrevételt, ebből adódóan az ő lépése nagyon megfontolt, nagyon alapos volt a fiatal jelöltnek.”

A képviselők egyhangúlag elfogadták három általános iskola 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályainak megnyitását. Ezek a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola, az újvidéki József Attila Általános Iskola és a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola, ahol a döntés értelmében szeptemberben indulhat elsős osztály magyar nyelven.

Forrás: Pannon RTV