Hetvenhét általános iskola kap új könyveket az MNT jóvoltából | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Hetvenhét általános iskola kap új könyveket az MNT jóvoltából

A Magyar Nemzeti Tanács képviselői ma a Széchenyi István Általános Iskola könyvtárát ajándékozták meg új könyvekkel.

Az oktatói-nevelői munka fontos része anyanyelvünk ápolása, hiszen az olvasó, érdeklődő gyermek a tudást könnyedén elsajátítja, és a gyakorlatban is alkalmazni tudja - emelte ki Jerasz Anikó. A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke ma könyveket adott át a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában.

Az iskola könyvtára mintegy harmincezer könyvvel rendelkezik jelenleg, van itt szépirodalom, házi olvasmányok, regények, különféle sci-fi és más műfajok, szakkönyvek is. Helyszűke miatt több helyiségben vannak csoportosítva és tárolva a könyvek. Az iskola bármikor szívesen veszi az újabb adományokat, rendszeresen szerveznek gyűjtési akciókat is, amikor az iskola diákjai hozhatnak be könyveket.

A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány támogatásával ajándék könyveket adományoz minden vajdasági általános iskolának, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Az első között adták át a köteteket a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolának. Sándor Zsombor, harmadikos és szinte falja a könyveket. „Szeretem a történelmi könyveket, de nem vetem meg azokat sem, amelyekben a jövőről írnak. Szeretem azokat is, amelyekből új dolgokat tudhatok meg.”

Az iskola könyvtárosa bízik benne, hogy a diákok már a nyári szünidőben birtokukba veszik az új köteteket, és általuk olyan irodalmi élményekben lesz részük, amelyek megszerettetik velük az olvasást és az irodalmat. Dudás Ágnes, könyvtáros, Széchenyi István Á. I., Szabadka: „Főleg az alsósok szeretnek olvasni. Első, második és harmadik osztályban. Negyedik osztályban is, viszont a felsőben már csak a kötelező házi olvasmányokat olvassák. Az alsósok nagyon szeretik a képes könyveket, a felsősök pedig a fantasztikus regényeket.”

Az ajándékcsomagot Jerasz Anikó adta át a harmadikosok szakköri könyvtári óráján. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke házi olvasmányokat és más könyveket hozott. „Igyekeztünk olyan házi olvasmányokat is biztosítani, amelyek a gyermekeknek az érdeklődési körét a legjobban kitöltik, így a Harry Potter sorozat is megtalálhatóak a csomagban.”

Az értékes könyvadományt Weiss Vesna köszönte meg. Az iskola igazgatója elmondta: három éve vezették be az alsósoknak a szakköri könyvtári órákat. „Az iskolában van könyvtári óra szakkör. A könyvtáros a gyerekekkel foglalkozik, hetente egyszer, és ma elhozták a kedvenc könyveket.”

Az MNT a tanév végéig 77 általános iskola 111 épületébe juttatja el a könyvcsomagokat mintegy kétmillió dinár értékben.

Forrás: Pannon RTV