MNS poziva i roditelje srednjoškolaca na promociju visokog obrazovanja | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

MNS poziva i roditelje srednjoškolaca na promociju visokog obrazovanja

U seriji razgovora o visokom obrazovanju prvi susret sa roditeljima Mađarski nacionalni savet održao je u Senti.
Serija razgovora organizovana je po osmi put, a učenici trećih razreda i njihovi roditelji mogli su da se upoznaju sa mogućnostima daljeg školovanja u zemlji, dostupnim stipendijama, kao i životu u novosadskom Studentskom domu „Evropa". Cilj sastanka sa roditeljima je da, osim učenika trećih razreda, i oni budu informisani o mogućnostima nastavka školovanja kao i programu stipendija.

Predstavnicima Mađarskog nacionalnog saveta po četvrti put pridružili su se i predstavnici Studentskog doma „Evropa" kako bi mlade upoznali sa životom u domu i njegovim mogućnostima. Žužana Danji, vodeća pedagoškinja, Studentski dom „Evropa" kaže: „Mnogo znači što informišemo učenike trećih razreda, jer mogu da planiraju u četvrtom razredu, odnosno onda kada već polože prijemni za upis na fakultet".

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a istakla je da ćeod 1. do 22. aprila zajedno sa predstavnicima Studentskog doma „Evropa" posetiti 35 srednjih škola. „Sredinom maja pojedini biće već dostupni pojedini naši programi, jer ćemo organizovati naučno putovanje ka dva najveća fakultetska grada, Novom Sadu i Subotici.  Tokom leta za učenike trećih razreda organizujemo pripremni program iz srpskog jezika. Kada ovi srednjoškolci budu u četvrtom razredu, obezbedićemo im informativne sveske sa podacima o fakultetima, smerovima koji im stoje na raspolaganju za studiranje u zemlji. Kao učenici četvrtih razred, kao oni koji su pred maturom, mogu da se uključe u program za pripreme koji će otpočeti u januaru”.

Na skupu su učestvovali učenici i roditelji iz Medicinske škole, Ekonomsko-trgovačke srednje škole, kao i senćanske Gimnazije.

U Gimnaziji sa domom učenika za talantovane učenike „Boljai” u petak će biti održan roditeljski sastanak.

Izvor: Pannon RTV