Jene Hajnal: Vojvođanskim Mađarima važno zastupanje u EU | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Jene Hajnal: Vojvođanskim Mađarima važno zastupanje u EU

U položaju nacionalnih manjina u Srbiji u poslednje dve godine dogodio se značajan iskorak zahvaljujući i akcionim planovima koje zahteva EU.
Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta se nalazi u Strasburu gde je pred radnom grupom za manjine Evropskog parlamenta imao izlaganje. Izneo je da su na polju medija i obrazovanja ostvareni brojni rezultati, koji su značajni za ostvarivanje interesa manjinske zajednice. Naglasio je da na polju kulture i službene upotrebe jezika ipak treba mnogo toga učiniti. U svom obraćanju osvrnuo se i na izbore za Evropski parlament.

„Mnogo toga još treba da se učini, jer i sam posebni manjinski akcioni plan treba proširiti novim sadržajima, udahnuti mu novi život. To će nam biti važan zadatak, već smo preduzeli potrebne korake prema nadležnim ministarstvima, ali istinski, najvažniji posao je da sada ovde na početku izborne kampanje za Evropsku uniju, kažemo da su oni koji vodili brigu o položaju manjina umeli da demonstriraju pritisak na Srbiju. Nama je najvažnije da i ubuduće Evropska unija ima poslanike koji manjinsko pitanje, pitanje starosedalačkog stanovništa predstavljaju na najvišem nivoru” rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet (Mađarska sloga).

Izvor: Pannon RTV