Formira se Fondacija za vojvođansku rvačku akademiju | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Formira se Fondacija za vojvođansku rvačku akademiju

Sedište će biti u Kanjiži, a za osnivanje rvačke akademije i nabavku potrebne opreme mađarska Vlada je obezbedila 937 miliona forinti.

Fondacija za vojvođansku rvačku akademiju ima tri osnivača: lokalnu samoupravu Kanjiže, Mađarski nacionalni savet i Mađarsku rvačku akademiju „Kozma Ištvan" sa sedištem u Budimpešti. Za sada će njen direktor biti Zoltan Balint, izjavio je Ištvan Pastor, na današnjoj konferenciji za novinare. Akademija će biti formirana u narednih 15 meseci u Kanjiži, dodao je predsednik SVM-a.

Za osnivanje rvačke akademiji u Kanjiži mađarska Vlada je Mađarskoj rvačkoj akademiji „Kozma Ištvan" prebacila 937 miliona forinti kako bi se obezbedila izgradnja kompleksa kao i nabavka opreme. Mađarska Vlada takođe će na godišnjem niovu obezbediti novac za kontinuirani rad akademije.

„Ovo je ostvarenje, zgrada čija je veličina iskazana u, grubo rečeno,  2720 kvadratnih metara, od toga je 800 kvadratnih metara borilačka sala, a imaće i prateće sadržaje, odnosno imaće i domski sadržaj koji će omogućiti da 49 osoba može neprekidno da boravi u objektu. To će biti rvači koji će trenirati u Kanjiži na akademiji, a prema našim zamislima pohađaće srednje škole u Kanjiži ili Senti" rekao je Ištvan Pastor, predsednik, Savez vojvođanskih Mađara.

Predsednik SVM-a je rekao da sa osnivanjem akademije žele da uspostave instituciju čije središte bi bilo u Kanjiži. U ovu instituciju moći će da se priključe i rvači iz Subotice, Mola, Sente, Bačkog Gradišta, Sombora, Zrenjanina, Gornjeg Brega. Cilj je otkrivanje i podrška talentima, uz pomoć iskusnih trenera, ali i kroz stipendije.

Rvački sport u Kanjiži naslanja se na dugu, višedecenijsku prošlost, a formiranje akademije je i iz strateških razloga važno za lokalnu samoupravu – rekao je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža. „Govorimo o infrastrukturi i objektu koji će dobiti mesto u okviru našeg sportskog i rekreativnog centra, u Kanjiži. Naravno, ovaj objekat će biti deo one sportske, obrazovne i omladinske ponude i programa koju dugoročno opština Kanjiža i njena lokalna samouprava žele da usvoje."

Izvor: Pannon RTV