Sörös Imre szobrot avattak Temerinben | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Sörös Imre szobrot avattak Temerinben

Felavatták az 1956-os forradalom legdélibb emlékhelyét Vajdaságban. Sörös Imre mártír mellszobrát a szabadkai Nagy Imre Társaság és a TAKT kezdeményezésére a temerini Tájház udvarán állították fel.

Sörös Imre 1956-ban üldözött forradalmárokat csempészett ki Magyarországról, amiért halálra ítélték. A temerini származású mártírra a mai napig büszkén emlékszik vissza a családja.

Varga Katalin, Temerin: „Azt tudom az elmondásból, hogy nagyon erős akaratú volt, a szülők könyörögtek, hogy ne menjen a forradalomba is, és ő akkor is elment.”

A fiatal forradalmár 25 éves életútjáról Matuska Márton írt monográfiát.

Matuska Márton, Sörös Imre monográfusa, Temerin: „Cudar Boris volt az, aki az elárvult Sörös Imrét gyerekkorában anyaként, édesanyaként gondozta. Őtőle kaptam sok információt, összekötött a saját lányával, Imrének a mostohatestvérével, és így jutottam el egészen addig, hogy ennek a mostohatestvérének a segítségével, aki még mindig él Budapesten, megtaláltuk a hősök temetőjében.”

Sörös Imre emlékét a budapesti mártírok temetőjében kopjafa, az egykori harcok helyszínén pedig emléktábla őrzi. Halálának 60. évfordulójára szülővárosában is méltó emlékhelyet kapott.

A forradalmárt Dudás Sándor topolyai származású szobrász öntötte formába és a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásával készült el.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Az a nagyszerűség, az a tartás, amely úgy gondolom, hogy a délvidéki magyar embereket és nem is kicsit a temerinieket jellemzi, ez a makacs, pimasz, előremutató bátorság jellemezte őt, és most Dudás Sándor szobrában azt hiszem, hogy valahol, ha a szemébe nézünk mélyebben, akkor ezt fedezzük fel.”

Az eseményen tiszteletét tette Pásztor István, a VMSZ elnöke is. A szobor előtt fejet hajtottak a VMSZ és a VMDP helyi képviselői, valamint a temerini civil szervezetek tagjai. A kegyelet virágait Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttsége és a szabadkai főkonzulátus képviselői is az emlékhelyre helyezték.

Forrás: Pannon RTV