Óvodapedagógusi képzés vajdasági óvónőknek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Óvodapedagógusi képzés vajdasági óvónőknek

Három hétvégén keresztül tartanak óvodapedagógusi továbbképzést vajdasági óvónők részére a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

A program a néphagyomány oktatásba való beillesztésével foglalkozik. Az Útravaló elnevezésű tanfolyam nemcsak a tárgyi tudás gyarapítására törekszik, hanem az alkalmazás módszertani kérdéseire is igyekszik választ adni.

A zentai kurzusra 25 óvónő érkezett Vajdaság 14 településéről. A pedagógusok számára azért fontosak ezek az előadások, mert új ötletekkel térhetnek vissza a gyerekekhez – mondta Kovács Gyólay Tímea óvónő. „Különösen a néphagyomány terén, azt ami a gyermekekhez nagyon közel áll, az őseink hagyományait, azt ami ösztönösen a gyermekekben van, és amit igazán pici kortól már élvezni tudnak és szeretnek, azt mi is segítjük. Segítjük, hogy előjöjjön, előbújjon különösen a mai modern világban, ahol annyiféle inger éri őket.”

Németh Nóra előadó szerint a kurzus által az óvónőknek lehetőségük van új szemléletet, módszert elsajátítani. „Ennek a képzésnek a lényege az, hogy természetes anyagokkal gyakorolják a kézművességet, kézműves tevékenységet. A népi játékokra, a néptáncra és egy kicsit az élőszavas mesemondásra is kitérünk, valamint a népdalok oktatására. Ezeket a területeket fedi le a képzés.”

Pályakezdő és a szakmában már több éve dolgozó óvónők érkeztek az előadásra. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ahhoz, hogy identitásunkat, a magyar identitást, a magyar kultúrát, a magyar szokásokat megőrizzük nagyon fontos a képzés a vajdasági magyar pedagógusok számára. Fontos, hogy ezt a tudást, ezeket a készségeket átadják a fiatal generációnak.”

Az óvodapedagógusok a cselekvő, felfedező tevékenységi módszertan és a néptáncmódszer témakörébe is betekintést nyerhettek a szakmai kurzuson.

Forrás: Pannon RTV