Ђацима првацима школски прибор на поклон | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Ђацима првацима школски прибор на поклон

У Кањижи 152, у Сенти 154 ученик уписао у овој школској години први разред на мађарском наставном језику

Поводом почетка школске године у понедељак, Национални савет мађарске националне мањине је одржао централну прославу за војвођанске ђаке прваке који ће наставу похађати на мађарском језику.

Манифестација је организована уз подршку Владе Мађарске и државног секретаријата за националну политику Председништва министарства и учешће Фондације „Бетлен Габор.“ О значају образовања на матерњем језику су на свечаностима у Кањижи и Сенти говорили високи функционери. Сви ђаци прваци, који ће наставу похађати на мађарском језику за почетак школске године су добили поклон пакет школског прибора.

У Кањижи су 152 ђака првака и њихови родитељи су дочекани у 15 сати у Дому уметности, где им је уручен богат поклон пакет школских прибора. Свечаности су присуствовали шеф одељења државног секретаријата за националну политику Председништва министарства мађарске Владе Јудит Сабо Пирићи, председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, председник Националног савета мађарске националне мањине магистар Јене Хајнал, председница Извршног одбора Националног савета Анико Јерас и градоначелник Кањиже Роберт Фејстамер.

У свом свечаном говору Иштван Пастор се захвалио свим родитељима који су своју децу уписали у мађарско одељење јер је у последњој деценији - како је формулисао – успело преокренути процес губитка нације. Јудит Сабо Пирићи је рекла да је велика радост што овде у јужном крају није значајно опао број деце који су одабрали школе, разред на мађарском наставном језику.

  – Родитељи су то изабрали великом радошћу, а ми великом радошћу долазимо на овакве лепе догађаје. Било је лепо видети да су 152 ђака првака преузели поклон Националног савета.

Магистар Јене Хајнал је нагласио да у протеклом десетогодишњем периоду ученици, родитељи и педагози никад нису тако спремно дочекали почетак школске године као сад.

– Што се тиче уџбеника, школског прибора, школске торбе, сарадње с родитељима, изградње контаката и стручног оспособљавања педагога, сви су се нашли заједно. Пре свега смо се сконцентрисали на то да деца која желе да уче на свом матерњем језику, и родитељи који су одлучили да своје дете упишу у мађарско одељење, знају да их подржавамо.

Након поздравних говора ђаци прваци су преузели свој поклон пакет.

У СЕНТИ БОГАТ ПРОГРАМ ПОВОДОМ ПОДЕЛЕ ПОКЛОНА

Део централне свешаности у Сенти одржан је у Дому културе у 17 сати. Свечаности поред 154 ђака првака са територије општине присуствовали су и шеф одељења државног секретаријата Председништва министарства мађарске владе Јудит Сабо Пирићи, председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, председник Националног савета мађарске националне мањине магистар Јене Хајнал, председница Извршног одбора Националног савета Анико Јерас, градоначелник Сенте Рудолф Цегледи, представници локалне самоуправе, Националног савета, директори основних школа и забавишта.

Свечаност је почела мађарском химном, након тога је говор одржао Рудолф Цегледи. Он је поздравио ђаке прваке и пожелио им много успеха.

 – Општина помаже обнову и модернизацију образовних установа. Ради то не само из разлога да би 154 ђака првака, него и сви ученици у сенћанској општини могли започети школску годину и наставити школовање у одговарајућој средини – рекао је градоначелник.

Јудит Сабо Пирићи је у свом говору рекла да су поклон пакетима и подршком образовања и васпитања која ће ускоро да стигне, желели родитељима ублажити материјални терет који имају почетком школске године. Она је истакла важност очувања мађарског језика и културе и значај образовања на матерњем језику.

 – Ако смо и даље поносни на своје мађарство, можемо да се окренемо према будућности ојачани у свом језику и својој души. Имаћемо мађарске школе, мађарске ученике, чуваре наше традиције. Мађарска влада доприноси томе из године у годину не само пакетима школских прибора, него и безбројним таквим могућностима који од забавишта до факултета помажу образовање на матерњем језику – казала је Јудит Сабо Пирићи.

Иштван Пастор је 1. септембар назвао празником надања и вере у будућност. Како је навео, Сента има истакнуту улогу у образовању на мађарском језику у Војводини, због тога су у образовању и постигнути значајни резултати у протеклој години. Нагласио је да мада ове године има мање ђака првака него пре пет година, сад је у први разред на мађарском наставном језику уписано више од 1300 малишана.

 – Тај број је још увек значајан. Све док имамо и једно дете које учи на мађарском језику, морамо учинити све да им обезбедимо услове под којима могу да остваре своје могућности – казао је Пастор.

Након свечаних говора ђаке прваке су поздравили ученици Основне школе „Турзо Лајош“ музичким, плесним програмом, после чега су ђаци прваци преузели поклон пакет.

Извор: Mađar So