Више места у средњим школама на мађарском | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Више места у средњим школама на мађарском

Осмаци који напуштају основну школу имају могућност широког избора о томе шта ће и на којем смеру даље учити.

У наредној школској години за четвртину више уписних места је на располагању у војвођанским средњим школама, односно у гимназијама на мађарском језику, него што има ученика који су завршили малу матуру на мађарском језику, чуло се на данашњој седници Мађарског националног савета.

У Војводини се у наредној школској години отварају разреди на мађарском језику у 37 стручних школа, односно гимназија, на 86 струка, од чега 59 четворогодишњих и 27 трогодишњих стручних школа. То је укупно 2152 слободна места на која, према најсвежијим подацима Мађарског националног савета конкурише 1691 ђак на мађарском језику који је пред завршетком мале матуре, рекла је Анико Јерас, на данашњем заседању МНС-а. Председница Извршног одбора сматра да је пред ученицима давно стајала овако широка и богата образовна мрежа на мађарском језику. „И овде се  показује да је војвођанска политика, руководство посланичког клуба СВМ-а, државни секретар за образовање и покрајински секретар за образовање, заједно са Мађарским националним саветом учинио све у интересу тога да буде одобрен сваки смер који је важан са позиција образовања на мађарском језику у Војводини".

На седници је било речи о посети министра Бранка Ружића дан раније у Суботици. Српски министар за државну управу и локалну самоуправу се у седишту МНС-а срео са представницима мађарског, немачког, буњевачког, односно хрватског националног савета, као и представницима Савеза јеврејских општина Србије. Између осталог речи је било и о изборима за савете наионалних мањина.

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета каже: „Министар је потврдио да ће почетком новембра, односно до 4. новембра који је у недељу, бити одржани непосредни избори за савете националних мањина. То је последња седмица у којој могу бити избори, а они могу бити одржани и раније током октобра".

На заседању МНС одобрено је више извештаја установа за 2017. годину. Фондација „Секереш Ласло" је између осталог добила ново седиште, али осим тога и успешно је испунила своје задатке, рекао је председник Фондације. „Фондација „Секереш Ласло" и даље је очувала оријентацију ка подршци за пројекте малих износа. У 2017. години то је значило 80 милиона форинти, које су чланови стручних тела успешно расподелили и склопељени су уговори" рекао је Роберт Фејстамер, председник Фондације „Секереш Ласло".

Мађарски национални савет осим тога одборио је и неколико одлука у вези о конкурса за  информисање.

Извор: Pannon RTV