Nagykorúvá vált hagyomány | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Nagykorúvá vált hagyomány

Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

Színvonalas műsorral és telt házzal kezdődött meg szombaton a XVIII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, melyet Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitott meg. A megnyitó vendégei között volt többek között Debreczeni Sándor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja is. A Művelődési Otthon előcsarnokában megnyitották a Kisvasút festőcsoport művészeinek válogatott alkotásainak kiállítását. 

Mondhatjuk, hogy méltóképp ünnepli nagykorúságát a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A megnyitóműsorban ugyanis a vajdasági népzene kiváló és elismert művelői léptek fel: a Fokos zenekar, Török Noémi népdalénekes, Patyarek Csaba és Patyarek Fodor Nóra néptáncosok, Lele József citeraművész, a horgosi, a kúlai és a tordai néptáncosok, a balástyai (Magyarország) Újvári Jánosné, valamint a muzslyai és a tordai citerások. 

– Éltetni a Tordai Művelődési Napokat azt hiszem, hogy a mai időben az egyik legfontosabb feladata egy közösségnek. A tordaiak arra is büszkék lehetnek, hogy az elszármazottakból a legtehetségesebbek ilyenkor hazajönnek, és ha most megnézzük a repertoárt, akkor azt is elmondhatjuk, hogy talán még soha ilyen gazdag, ilyen látványos és ennyire átfogó, hagyományőrző, közösségerősítő műsora nem volt egy ilyen nyitórendezvénynek. Számomra megtisztelő, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nevében itt lehetek, mondta Hajnal Jenő.

Torda egy kis közösség, és a faluban élők számára – a falunap és a templombúcsú mellett – ez a rendezvény az, amelyet várnak, és egész évben készülnek rá. Az idei rendezvénysorozat húsz eseményének mintegy ezer fellépője lesz. Ekkora méretű rendezvénynek a megszervezése manapság nem könnyű feladat.

– Amikor elindultunk ezzel a rendezvénnyel, valószínűleg senki sem gondolta közülünk, hogy ilyen sikeres lesz, és hogy hagyománnyá válik, és évről évre meg tudjuk szervezni. De itt vagyunk 18. alkalommal is, és én bízom abban, hogy ez a rendezvény még nagyon sokszor hagyományos lesz Tordán, hisz összetartó ereje van az itteni, tordai közösségnek, az itteni magyarságnak – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

Az est végén a közönség vastapssal köszöntötte a horgosi és a tordai néptáncosok közös produkcióját, mellyel nemrég díjazták őket a koreográfusok szabadkai versenyén.

– Ezt a koreográfiát egy igazi, vérbeli tordai, mulatós nótákból válogattam össze, s ezeket állítottuk színpadra. Ezek itt lehet, hogy megszokottak, de nekünk északabbra már igazi értékek. Most a tordai gyerekeknek és fiataloknak kell továbbadni ezt a kultúrát, ezeket a hagyományokat – mondja Szécsi Zsolt, a horgosi Bartók Béla MME művészeti vezetője.

A következő két hónapban Tordán lesznek színelőadások, zenei estek, filmvetítés, gyerekprogramok, mezőgazdasági szakelőadások, a testvértelepülések műkedvelői is fellépnek, és nem marad el a Három Torda közös műsora és a Magyar Szó élőújságja sem. Jövő hétvégén a szabadkai Juhász zenekar koncertje lesz műsoron, amely táncházzal zárul.

Forrás: Magyar Szó, 2019. február 4. 5.