Munkálatok az iskolákban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Munkálatok az iskolákban

A topolyai műszaki középiskolában tantermeket újítanak fel, a mezőgazdasági iskolában konferenciaterem épül

Az oktatási intézményekben a nyári szünidő heteiben kerítenek sort a felújítási, tatarozási munkálatok nagy részére. Így van ez a legtöbb topolyai iskola esetében is. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában tatarozással, új tantermek kialakításával várják az első szeptemberi csengőszót, tudtuk meg Lengyel Emese iskolaigazgatótól.

– Néhány évvel ezelőtt elődöm, a középiskola korábbi vezetője, Kersztúri Hajnalka kezdte meg tanintézményünk nyílászáróinak a cseréjét, és a falak hőszigetelését. Ezt a folyamatot múlt évben sikerült mintegy 6 millió dinár értékben folytatni a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság pályázati támogatásnak köszönhetően. Ez összességében egy nagy léptékű – legalább 11 millió dinár értékű – projektum, amit csak szakaszokban tudunk teljesíteni. Most körülbelül a munkafolyamat közepénél tartunk, és még legalább két-három év, mire pontot tudunk az egészre tenni – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta még, hogy tavasszal is sikerrel pályáztak a középiskola további korszerűsítésére.

– Ezúttal 1 millió 200 ezer dinár értékű támogatást hagyott számunkra jóvá a tartomány, ebből a pénzből két tantermet tudunk szigetelni, és újrafesteni. Továbbá Topolya község önkormányzata az idén is támogatja tevékenységünket, ennek köszönhetően személyi számítógépekkel gyarapszik az eszköztárunk. Emellett a topolyai helyi közösség is évről évre hozzá járul a munkánkhoz 600 ezer dinárral, ezúttal ebből a keretből két kisebb szaktantermet tudunk kialakítani. Egy komolyabbat a számítógépes szak diákjai számára, a másik helyiség pedig egy általános informatikai kabinet lesz, amiben valamennyi diákunk informatikai oktatását bonyolítjuk majd le – nyilatkozta Lengyel Emese, a Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője.

A Mezőgazdasági Iskolában a vakáció kezdetére befejeződött a leendő konferenciaterem kiépítésének első fázisa. Az ünnepségeknek, díjátadóknak, közösségi alkalmaknak is helyet adó helyiség több évtizedes hiányosságot pótol majd, azzal, hogy a tanintézmény jeles alkalmait immár méltó helyszínen élhetik meg a vendégek, a dolgozók és a diákok – nyilatkozta Tóth Tibor iskolaigazgató.

– Az anyagi lehetőségeinkkel összhangban tudjuk lebonyolítani a munkálatokat a második fázisra vonatkozó közbeszerzési pályázat lezárulta után. Az első fázist a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával bonyolítottuk le. Ezek kőműves munkálatok voltak, a falak, a tetőszerkezet, az ablakok kialakítása, illetve a falak vakolása. Szándékaink szerint a tanév kezdetére szeretnénk befejezni az épületet, igyekszünk tartani magunkat az elképzeléseinkhez, ugyanakkor sajnos úgy tűnik, az anyagi lehetőségeink ezúttal szűkösebbek, mint amire szükségünk lenne – nyilatkozta az iskola igazgatója, aki elmondta azt is, hogy augusztus közepéig zajlik a tanintézményben a diákok nyári gyakorlata. A Mezőgazdasági Iskolában ennek végeztével kerül pont több tanuló számára is a 2018/19-es tanévre, és indul közvetlenül a következő.

Forrás: Magyar Szó, 2019. augusztus 9. 12.